O ţară a anunţat că vrea să interzică scutecele de unică folosinţă

Vanuatu, una dintre ţările cele mai vulnerabile în faţa schimbărilor climatice, a anunţat că intenţionează să interzică, începând de la 1 decembrie, utilizarea scutecelor de unică pentru reducerea considerabilă a cantităţii de deşeuri în lupta contra poluării, informează joi AFP.

21 feb. 2019, 11:12
O ţară a anunţat că vrea să interzică scutecele de unică folosinţă

Proiectul privind interzicerea scutecelor de unică folosinţă a fost anunţat de ministrul Afacerilor Externe al arhipelagului din Pacificul de Sud, Ralph Regenvanu, în cadrul unei conferinţe organizate în Port Vila. Totodată, proiectul vizează şi interzicerea tacâmurilor din plastic, a paharelor din polistiren, a beţelor din plastic pentru amestecarea băuturilor şi a altor tipuri de ambalaje alimentare.

Oficialul a explicat că un studiu a demonstrat că scutecele de unică folosinţă reprezintă obiectul cel mai des întâlnit în deşeurile menajere din capitala arhipelagului. „Interzicerea va reduce în mod semnificativ cantitatea de deşeuri din plastic”, a explicat ministrul într-un mesaj publicat pe Twitter.

Vanuatu este una dintre ţările direct afectate de ameninţarea încălzirii globale din cauza creşterii nivelului apei ca urmare a creşterii valorilor de temperatură. Prin urmare, arhipelagul este nevoit să adopte o politică de mediu foarte agresivă.

Anul trecut, Vanuatu a interzis pungile de plastic de unică folosinţă.

Interdicţia privind utilizarea scutecelor de unică folosinţă trebuie să primească aprobarea oficială.

Scutecele de unică folosinţă – deşeuri ce nu sunt compostabile şi biodegradabile – constituie o provocare majoră la adresa mediului înconjurător din cauza materialelor plastice şi a substanţelor chimice aflate în componenţa lor.

Dejecţiile umane pe care le conţin reprezintă, de asemenea, o sursă de poluare deoarece ele scapă de procesul de reprocesare în sistemele de salubritate.

Totodată, procedeul de fabricare a scutecelor consumă o cantitate însemnată de apă, dar şi de energie, contribuind astfel la încălzirea globală.

Amprenta ecologică a scutecelor de unică folosinţă este trecută, însă, pe planul secund de mulţi dintre părinţi, care le consideră mult mai practice în comparaţie cu scutecele reutilizabile lavabile, mult mai economice însă.