O ţară din Europa cere sprijin de la FMI pentru a mări PENSIILE şi SALARIILE

Serbia va încerca să obțină sprijinul Fondului Monetar Internațional pentru a putea majora pensiile și salariile din sectorul public cu ocazia unei vizite a unei misiuni a Fondului care începe joi, transmite Reuters, citată de Agerpres. 

20 aug. 2015, 13:48
O ţară din Europa cere sprijin de la FMI pentru a mări PENSIILE şi SALARIILE

La finele anului trecut, guvernul conservator condus de premierul Aleksandar Vucic a tăiat pensiile și salariile pentru a putea obține un împrumut stand-by în valoare de 1,2 miliarde de euro de la FMI. În prezent, Vucic vrea să revină asupra tăierilor de pensii și salarii, chiar dacă nu în întregime, având în vedere rezultatele peste așteptări ale procesului de consolidare fiscale.

Conform datelor oficiale, deficitul guvernamental general este de 2,75% din PIB, mult sub ținta de 4,75%.
Potrivit premierului Vucic, FMI este în favoarea restabilirii pensiilor și salariilor însă oficial Fondul a anunțat că ‘orice supra-performanță fiscală ar trebui utilizată pentru reducere nivelului ridicat al datoriei publice’. În luna iulie datoria publică a Serbiei se situa la 72,3% din PIB, peste nivelul recomandat de FMI pentru economiile emergente similare, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Care sunt cele mai mari pensii din România

Guvernul condus de Aleksandar Vucic a demarat un amplu program de reducere a sectorului public supradimensionat și de vânzare a companiilor de stat care înregistrează pierderi, pentru a putea stabiliza finanțele Serbiei. ‘Consolidarea fiscală, unul din cei trei piloni ai acordului cu FMI, este relativ bună.

Avem rezultate peste așteptări’, a declarat Nebojsa Savic, președintele consiliului guvernatorilor de la Banca centrală a Serbiei. Acesta a recunoscut însă că unul din subiectele sensibile care vor fi abordate cu prilejul vizitei misiunii FMI este restructurarea sutelor de companii de stat.

Vizita misiunii FMI condusă de reprezentantul regional FMI, James Roaf, se va derula până la data de 1 septembrie.