O ţară din Europa depune plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva reformei drepturilor de autor

Polonia a depus vineri o plângere, în justiţia europeană, împotriva reformei drepturilor de autor adoptată în aprilie, a anunţat adjunctul ministrului de Externe Konrad Szymanski, relatează AFP.

24 mai 2019, 16:51
O ţară din Europa depune plângere la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene împotriva reformei drepturilor de autor

”Polonia a decis să depună în această (vineri) dimineaţa, la Curtea de Justiţie a Uniunii Eurpene (CJUE), o plângere cu privire la adoptarea de către Uniunea Europeană (UE) a directivei cu privire la drepturile de autor pe Internet”, a anunţat la televiziunea publică TVP Info Konrad Szymanski.

”Noi vedem în acest text, în acest moment puţin clar, o ameninţare importantă la adresa libertăţii de exprimare şi mai ales la adresa libertăţii de exprimare pe Internet”, a subliniat el.

În opinia sa, textul ar putea conduce la ”adoptarea unor reglementări similare unei cenzuri preventive”.

Controversata reformă a drepturilor de autor a fost adoptată în urma unei bătălii crâncene, timp de doi ani, între mari grupuri de presă şi artişti favorabili textului, pe de o parte, şi giganţi în domeniul online şi apărători ai libertăţii Internetului, pe de altă parte, îngrijoraţi de consecinţele acesteia.

Citeşte şi Curtea de Justiţie a UE obligă angajatorii să instituie măsurarea duratei de lucru zilnic al angajaţilor

Polonia a fost unul dintre cele şase state care s-au opus reformei la vot.

Una dintre dispoziţiile-far ale directivei face platformele juridic responsabile de conţinuturi, obligându-le să se asigure că ele respectă dreptul de autor.

Altă dispoziţie crează un ”drept vecin” pentru editorii de presă, menit să le permită o remunerare mai bună la reutilizarea online a producţiei lor de către agregatori ca Google News.

Guvernului conservator polonez face acest anunţ cu două zile înaintea alegerilor europene.