O ţară europeană adoptă amendamente în favoarea avortului şi căsătoriei între persoane de acelaşi sex

Publicat: Miercuri, 10 Iulie 2019 12:13 // Actualizat: Miercuri, 10 Iulie 2019 12:14 // Sursa: romaniatv.net

Deputaţii britanici au adoptat amendamente în vederea extinderii drepturilor la avort şi la căsătoria între persoane de acelaşi sex în Irlanda de Nord, în cazul în care nu se formează un guvern local până la 21 octombrie

Spre deosebire de restul Regatului Unit, unde este autorizat din 1967, avortul este ilegal în Irlanda de Nord, mai puţin în cazul în care sarcina pune în pericol viaţa mamei. Contraveninentele riscă o pedeapsă cu închisoarea în virtutea unei legi ce datează din 1861. Căsătoria între persoane de acelaşi sex, autorizată în restul regatului, este de asemenea interzisă în provincie.

În iunie 2017, Curtea Supremă britanică a apreciată că interzicerea întreruperii voluntare sarcinii în Irlanda de Nord este contrară drepturilor omului, însă fără să se pronunţe asupra legalităţii acesteia, din cauza unor probleme de procedură, potrivit news.ro.

Guvernul premierului conservator Theresa May a declarat că problema este necesar să fie soluţionatăla nivel local. Iar DUP, aliatul în Parlament al Partidului Conservator, s-a opus în mod ferm oricărei liberalizări a legislaţiei cu privire la avort sau căsătorie. Însă nerăbdarea Parlamentului de la Westminster a crescut, iar numeroşi aleşi susţin schimbarea, inclusiv în rândul formaţiunii lui May.

Secretara de stat de la Ministerul Femeilor şi Egalităţii, conservatoarea Penny Mordaunt, a salutat ”un pas înainte binevenit”. ”Parlamentul s-a pus de acord să remedieze lipsa accesului la un avort sigur în Irlanda de Nord. Trebuie să garantăm că femeile pot să primească îngrijirile de care au nevoie în tot Regatul Unit”, a subliniat ea marţi, într-un mesaj postat pe Twitter, potrivit news.ro.

”Mai este drum de făcut, însă astăzi (marţi) acesta este un mare pas înainte #TheNorthISNext #LoveEgality”, a scris tot pe Twitter deputata laburistă Stella Creasy, iniţiatoarea amendamentului cu privire la avort. În opinia deputatului laburist Conor McGinn, care l-a prezentat pe cel cu privire la căsătoria pentru toţi, aceasta este o ”victorie fantastică”.

Amendamentul cu privire la căsătoria pentru toţi a fost adoptat cu 383 de voturi la 71, iar cel cu privire la dreptul la avort cu 332 la 99 de voturi. Acestea urmează să fie adoptate de Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic, şi nu vor putea intra în vigoare în cazul în care un guvern regional este instalat până la 21 octombrie.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8396
RON
25 May
noapte 10 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H