O tornadă a făcut ravagii în Cehia: „A fost iadul!”. Frontul atmosferic periculos se îndreaptă spre România FOTO şi VIDEO

Oamenii au rămas fără case, totul a fost luat de potop, unii spun că a fost Apocalisa şi că aşa ceva nu au mai pomenit. Florinele Georgescu, director ANM, anunţă că astfel de fenomene pot afecta şi România în zilele următoare.

25 iun. 2021, 06:40

UPDATE: O tornadă şi furtuni puternice au lovit joi partea de sud a Cehiei distrugând părţi din mai multe localităţi şi soldându-se cu cel puţin trei decese şi zeci de răniţi, au spus serviciile de urgenţă şi presa locală, citează Reuters.

O tornadă devastatoare a lovit Republica Cehă. Autorităţile anunţă că s-au înregistrat pagube materiale şi sunt peste 100 de răniţi. Meteorologii au confirmat faptul că a fost vorba de un vârtej extrem de puternic. Pompierii au înființând pe loc o celulă de criză apelând totodată la toate unitățile din alte regiuni pentru a ajuta la salvarea răniților. Vântul s-a transformat într-un vârtej înfiorător, dărâmând acoperișurile caselor, rupând copacii și dărâmând casele. Pompierii din sudul Moraviei au declarat că nu pot merge peste tot. Dar au reuşit să strângă  peste 300 de oameni într-o oră. „Intervenim în primul rând acolo unde sănătatea oamenilor este pusă în pericol”, a declarat Jaroslav Mikoška, ​​un purtător de cuvânt al pompierilor din Moravia de Sud, pentru iDNES.cz. Imaginile cu efectele tornadei fac înconjurul lumii.

Au fost raportate şi persoane decedate, însă numărul lor nu este cunoscut, potrivit presei locale.

Sute de case au fost distruse în regiunea Moravia de Sud, potrivit Deutsche Welle. Tornada a devastat mai multe localităţi, inclusiv oraşul Hodonin, care se află la graniţa cehă-slovacă.

Potrivit meteorologilor, rafalele tornadei au atins o viteză a vântului de nivelul F3-F4. Viceprimarul oraşului Hrusky a declarat că jumătate din localitate a fost complet demolată de rafale. Grindina a făcut pagube în zonele vizate de furtună.

Florinela Georgescu, director executiv al ANM, a declarat că frontul atmosferic vinovat de fenomentul extrem se îndreaptă spre România. „Trebuie să înțelegem contextul în care se întâmplă ceea ce vedem acum – a fost foarte cald și în Europa Centrală, așa cum este acum la noi. Tot așa, multă umezeală și acolo, pentru că au fost și episoade cu ploaie premergătoare episodului de caniculă.

Pe de altă parte, Europa Centrală este traversată acum de un fond atmosferic rece care se îndreaptă către noi și care va afecta țara noastră noaptea viitoare. Acest front se vede că s-a format la confluența a două mase de aer cu caracteristici foarte diferite, apreciind cel puțin din imaginile pe care le vedem.

Alertă meteo. Cod ROŞU de CANICULĂ în 7 judeţe. Val de căldură şi disconfort termic în aproape toată ţara, dar şi furtuni în următoarele două zile

O astfel de tornadă cu astfel de urmări nu poate fi decât manifefestarea unei instabilități extreme și, din nefericire, vedem tot mai adesea asemenea fenomene și avem consecințele lor și la noi în țară. Sigur, nu putem spune acum, urmărind aceste imagini, că se va întâmpla și la noi la fel, în niciun caz. Tornadele sunt fenomene care apar în extrem, în Europa ele au o viață scurtă pentru că relieful variat al continentului le împiedică să aibă dezvoltări și traiectorii foarte extinse”, a spus Florinela Georgescu la A3.

Directorul executiv al ANM a adăugat că după episodul de caniculă de acum trebuie să ne așteptăm că instabilitatea atmosferică va fi destul de puternică în România.

Şi vecinii se topesc de căldură. La Belgrad s-a înregistrat cea mai călduroasă zi de iunie din istorie, în Ungaria temperaturile au trecut în premieră de 40 de grade

https://www.youtube.com/watch?v=T4FQqyqVaSE