O zi tristă pentru libertatea presei. Un jurnalist a fost scos afară cu forţa din redacţie de poliţia secretă

"O zi tristă pentru libertatea presei", a comentat ''lansatorul de alerte'' (''whistleblower'') Edward Snowden după ce fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, refugiat de şapte ani în ambasada Ecuadorului de la Londra, a fost arestat de poliţia britanică, informează AFP.

11 apr. 2019, 15:12
O zi tristă pentru libertatea presei. Un jurnalist a fost scos afară cu forţa din redacţie de poliţia secretă

„Imaginile cu ambasadorul Ecuadorului invitând poliţia secretă în ambasadă pentru a scoate cu forţa afară un editor de materiale jurnalistice – fie că acest lucru place sau nu – vor ajunge să intre în cărţile de istorie. Criticii lui Assange se pot bucura, însă aceasta este o zi tristă pentru libertatea presei”, a notat pe Twitter fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, informează Agerpres.

Edward Snowden, care trăieşte în exil în Rusia, a calificat decizia Ecuadorului drept „revocare extraordinară şi foarte probabil fără precedent a ceea ce Naţiunile Unite consideră o acordare de azil legitimă”.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat de poliţia britanică joi, după ce agenţii au fost invitaţi să intre în ambasada Ecuadorului la Londra, unde Assange se refugiase din 2012. Assange a fost arestat ca urmare a retragerii dreptului de azil de către guvernul ecuadorian, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Scandalul WikiLeaks: Julian Assange, la judecată, a pledat nevinovat la acuzaţiile de viol

Julian Assange, naturalizat ecuadorian în 2017, a declarat că se teme că va fi arestat pentru a fi extrădat în SUA pentru publicarea în 2010 de către site-ul său a mii de documente confidenţiale ale Departamentului de Stat şi ale Pentagonului, care au fost preluate de mass-media din lumea întreagă.

Edward Snowden, fost consultant al NSA (National Security Agency), a dezvăluit în 2013 existenţa unui sistem de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a internetului. SUA l-au inculpat pentru spionaj şi furt de secrete de stat, ceea nu îl împiedică să afirme că-şi iubeşte ţara şi vrea să se întoarcă acasă.