Oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID fac HIV? Raed Arafat: „Este o dezinformare extrem de gravă”

Medicul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a avertizat, joi, cu privire la "o dezinformare extrem de gravă" potrivit căreia persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 se îmbolnăvesc de HIV.

17 feb. 2022, 18:13
Oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID fac HIV? Raed Arafat: „Este o dezinformare extrem de gravă”

Raed Arafat susţine că informaţia conform căreia oamenii care s-au vaccinat împotriva COVID ar face HIV nu are nicio bază ştiinţifică.

„Una dintre modalităţile de dezinfomare recentă, pe care am observat-o, este că cei care s-au vaccinat fac HIV. Deci, atenţie foarte mare la cine crede, scuzaţi-mă, astfel de bazaconii, pentru că vă daţi seama că este o dezinformare extrem de gravă, care nu are nicio bază ştiinţifică. Este o chestie făcută ca să sperie, pentru ca oamenii să nu se vaccineze. Am văzut această tentativă chiar ieri, la cineva în faţa ministerului, că cei care s-au vaccinat să se testeze pentru HIV. Nu are nicio bază ştiinţifică. Populaţia să se îndepărteze, să nu le răspândească, pentru că sunt informaţii pentru a induce panica şi dezinformarea”, a declarat Raed Arafat într-o conferinţă de presă, conform Agerpres.

Citeşte şi: Primele relaxări, tot mai aproape. Raed Arafat: „Scoaterea măştii în interior e ultima măsură”

La rândul său, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a explicat că nu există o similaritate între cele două virusuri.

„Nu putem vorbi sub nicio formă de evoluţie similară, de căi de infectare comune. Poate sunt anumite asemănări la nivel de proteină virală, dar nu avem alte date care să impună o similaritate importantă între aceste două virusuri”, a precizat Gheorghiţă, conform sursei citate.

De asemenea, şeful CNCAV a subliniat că imunizarea naturală cu Covid 19 nu este acceptabilă, pentru că asociază o serie de complicaţii care, în prezent, nu pot fi anticipate. Dr. Valeriu Gheorghiţă a îndeamnat populaţia, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

„Din păcate, tot mai multe studii arată,în momentul de faţă, un impact pe termen lung al infecţiei asupra riscului cardiovascular şi cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficienţă cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanţă la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populaţiei generale, nici la cei care au făcut forme uşoare de îmbolnăvire. Ştim că virusul SARS-CoV-2 se lipeşte inclusiv de celulele care tapetează pe interior, vasele de sânge şi în mod evident că există această predispoziţie pe termen lung la anumite afecţiuni cardiovasculare”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Doar 7.488 de români s-au vaccinat în ultima zi, iar puţin de 1.200 au primit prima doză de vaccin, a transmis miercuri CNCAV.

Citeşte şi: Bătaie de joc într-un mare spital in Bucureşti. Ce mâncare primesc pacientele care tocmai au născut