Oamenii de afaceri români scoşi din joc cu ajutorul judecătorilor. Popoviciu, condamnat la închisoare pentru investiţia Mall Băneasa

Ovidiu Tender, Ioan Niculae şi Puiu Popoviciu sunt doar câţiva dintre cei mai importanţi oameni de afaceri români, care au fost scoşi din joc cu ajutorul judecătorilor. Puiu Popoviciu a fost condamnat de ICCJ la 7 ani inchisoare pentru investitia Mall Baneasa, care a creat 20.000 locuri de munca, un venit urias la bugetul de stat si a transformat USAMV in cea mai moderna universitate de profil. Probatoriul DNA a ascuns ca statul a castigat milioane de euro din afacerea Baneasa. Cazul Popoviciu survine condamnarii lui Ioan Nicolae, care a generat disparitia a 11.000 locuri de munca.

02 aug. 2017, 18:00
Oamenii de afaceri români scoşi din joc cu ajutorul judecătorilor. Popoviciu, condamnat la închisoare pentru investiţia Mall Băneasa

Inalta Curte de Casatie și Justitie a pronuntat, miercuri, 2 august 2017, sentinta definitiva in dosarul “Mall BANEASA”, in care omul de afaceri Gabriel Puiu Popoviciu a fost judecat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in legatura cu asocierea firmei sale, SC BANEASA Investments SA, cu Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV) din Capitala pentru un teren de 224 de hectare. Instanta suprema a decis aplicarea legii penale mai favorabile in cazul omului de afaceri, inlaturand sporul de 2 ani inchisoare dispus de Curtea de Apel Bucuresti. In final, Puiu Popoviciu va executa 7 ani de inchisoare dupa ce fusese condamnat in iunie 2016 de Curtea de Apel Bucuresti la 9 ani de inchisoare in acest dosar. Curtea Suprema a mentinut pedeapsa de 6 ani inchisoare aplicata de instanta de fond fostului rector al Universitatii de Stiinte Agronomice, Alecu Ioan Niculae, pentru infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. De asemenea, judecatorii supremi au decis reducerea de la 7 ani inchisoare la 6 ani inchisoarea pedeapsei aplicate de instanta de fond lui Mihai Andrei Bejenaru pentru complicitate la infractiunea de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, arata Luju.ro.

Daca construiesti ceva de anvergura in Romania, si esti roman, esti bagat la inchisoare

Dincolo de argumentele juridice pro si contra din acest caz, realitatea arata ca afacerea Baneasa Investment a fost una extrem de profitabila si benefica pentru statul roman. In urma asocierii dintre USAMV si firma lui Popoviciu pe nordul Capitalei s-a ridicat cel mai mare complex comercial din Romania – Mall Baneasa, care a creat 20.000 locuri de munca si a adus in Romania zeci de firme de prestigiu, precum IKEA (care nu a intrat niciodata intr-o tara cu venit minim sub 500 euro/lunar/locuitor). Statul roman si Primaria Capitalei au incasat anual milioane de euro taxe si impozite de pe urma acestei investitii. Din pacate, afacerea inceputa in 2003 s-a blocat in 2008 cand DNA a deschis dosar penal si a blocat investitia care ar fi creat practic un orasel pe nordul capitalei, langa complexul Mall Baneasa. In 3 ani, pe terenul aportat in asociere de USAMV s-a construit ce altii nu ar fi reusit in zeci de ani.

Opinia noastra este ca in nicio tara din Europa civilizata un om de afaceri ca Puiu Popovici nu ar fi fost condamnat. Insa in Romania, care permite marilor multinationale sa exporte de ani de zile profiturile si nu deschide niciun dosar, oamenii de afaceri romani de succes trebuie distrusi prin dosare care nu tin cont de o realitate. Nu s-a furat nimic din fosta ferma Baneasa: terenul e tot acolo, statul incaseaza milioane de euro annual, s-au creat zeci de mii de locuri de munca, iar USAMV a ajuns cea mai moderna si dotata universitate agronimica din tara. Culmea, pe o bucata de cateva hectare ale terenului din Baneasa s-a ridicat ultramoderna Ambasada SUA la Bucuresti, fiind greu de crezut ca americanii s-ar fi instalat pe un teren obtinut ca rezultat al unei unor infractiuni.

Reamintim ca potrivit rechizitoriului intocmit de procurorul DNA Marin Nicolae, in perioada 2000 – 2004, rectorul Ioan Niculae Alecu, “beneficiind de sprijinul interesat al lui Popoviciu”, in baza unui contract incheiat cu incalcarea prevederilor legale, a facut posibila aducerea unui teren de 224 hectare, apartinand domeniului public al statului, ca aport in natura la capitalul social al SC BANEASA Investments SA, societate controlata de omul de afaceri. Ioan Alecu, in intelegere cu Popoviciu, a aportat dreptul de proprietate asupra suprafetei de 174 ha la capitalul social al SC BANEASA Investment si dreptul de proprietate asupra cladirilor edificate pe acest teren, desi Hotararea Senatului USAMV ar fi interzis acest lucru.

Surprinzator, in dosarul DNA nu exista nicio proba privind “intelegerea si sprijinul interesat” facut de Popoviciu. Pana in prezent, omul de afaceri Puiu Popoviciu nu a acceptat sa vorbeasca niciodata despre dosar, dar e foarte posibil ca in viitorul apropiat, tinand cont de faptul ca sentinta a devenit definitiva, sa spuna multe lucruri care au fost necunoscute pana in prezent.

Citeste mai mult pe luju.