Obama cere noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru „agresiunea” din Ucraina

Preşedintele Barack Obama a cerut miercuri în faţa Adunării Generale a ONU o înăsprire a sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a acţiunilor acesteia în Ucraina prin care a sfidat 'ordinea mondială postbelică', dar el a întins totuşi o mână Moscovei chemând-o să aleagă 'drumul diplomaţiei şi al păcii' în criza ucraineană, transmit agenţiile AFP şi EFE.

24 sept. 2014, 16:59
Obama cere noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru „agresiunea” din Ucraina

Obama a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei pentru „agresiunea” din Ucraina, în faţa Adunării Generale a ONU.

‘Agresiunea rusă în Europa aminteşte de o epocă în care marile naţiuni le călcau în picioare pe cele mici pentru a-şi vedea împlinite ambiţiile teritoriale’, a subliniat liderul american în discursul susţinut în prezenţa oficialilor din statele membre ONU, printre care s-a numărat şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.

‘Acţiunile Rusiei în Ucraina sfidează ordinea mondială postbelică’, a continuat Obama referindu-se la anexarea Crimeii şi la sprijinul oferit de Moscova insurgenţilor separatişti din estul Ucrainei. El a asigurat că Statele Unite vor continua să ‘impună costuri’ Rusiei şi a cerut celorlalte ţări să se alăture acestui demers, menţionând totuşi că ‘un alt drum este posibil, drumul diplomaţiei şi al păcii’, iar ‘dacă Rusia urmează acest drum sancţiunile vor fi ridicate’.

Liderul de la Casa Albă şi-a exprimat speranţa că Rusia va depune eforturi pentru soluţionarea crizei ucrainene, el amintind de buna cooperare dintre Washington şi Moscova în chestiuni precum reducerea stocurilor de arme nucleare sau distrugerea arsenalului chimic sirian. ‘Este genul de cooperare pe care suntem pregătiţi să-l reluăm dacă Rusia îşi schimbă atitudinea’, a punctat Obama.