Obiceiul bizar al mamelor după naștere. Nu doar animalele fac acest lucru. De ce procedează așa cu copiii lor

Multe mamifere, după ce nasc, încep să-și lingă puii. Se întâmplă în cazul pisicilor, câinilor, cailor sau leilor și o mulțime de alte animale. Probabil că nu știați acest lucru, dar e un obicei des întâlnit și în cazul oamenilor.

24 ian. 2022, 15:54
Obiceiul bizar al mamelor după naștere. Nu doar animalele fac acest lucru. De ce procedează așa cu copiii lor

Un fotograf spaniol a surprins fix acest moment de după naștere cu o femeie și copilul ei. Femeia și-a lins bebelușul pe creștetul capului. Se întâmplă acest lucru în multe culturi. Tibetanii și inuiții, cei care trăiesc în regiunile arctice, precum Siberia sau Groenlanda, sunt două popoare unde aceste tradiții sunt respectate cu sfințenie.

Nouă ni se pare un lucru greu de imaginat, asocindu-l cu ceva ce fac doar animalele. Însă, se pare că nu e la fel pentru toți. De ce fac mamele din cele două popoare acest lucru?

Ei bine, sunt o mulțime de explicații. Una dintre ele ar fi că vor să consume toți nutrienții de pe copil. Se pare că în acele zone copilul nu este curățat de lichidul amniotic după naștere, ci este lăsat minute bune în grija mamei, pentru ca aceasta să-l lingă. Se crede faptul că acel lichid este benefic pentru proaspăta mămică.

Femeile din acele zone consideră că linsul bebelușului îl ajută să se adapteze mai ușor la noua lume.

Sursă: facebook.com/SenhoritasFotografia/

Pentru a întări legătura dintre mamă și copil: în mod normal, copilul este pus la pieptul mamei și imediat se leagă ceva unic între cei doi. Acealși scop îl are și linsul la tibetani și inuiți. Prin acel gest, este eliberată oxitocina care îl ajută să se relaxeze pe cel mic și astfel se întărește și relația mamă-copil.

O practică similară cu linsul bebelușului este, în prezent, consumarea placentei după naștere. Nu există studii concludente care să arate că prin ingerarea placentei mama are anumite beneficii, dar cu toate acestea placentofagia (consumul placentei sub formă de capsule sau uscată) are parte de mai multă popularitate pe zi ce trece. În fiecare popor există o mulțime de obiceiuri la naștere. Cu toate acestea, trebuie să ținem mereu cont de faptul că nașterea este în sine un eveniment unic pentru orice femeie.