Obiceiuri de nuntă, la înmormântări. Clujenii dau bani în plic, în loc de coroane

Un preot din Cluj, le-a propus enoriașilor, în urmă cu trei ani, să nu mai risipească banii pe coroane pentru înmormântări, pentru că se fură sau ajung la gunoi, şi să ofere, în schimb, suma de bani familiei. Metoda, se pare, are din ce în ce mai mulți adepți.

18 apr. 2014, 14:24
Obiceiuri de nuntă, la înmormântări. Clujenii dau bani în plic, în loc de coroane

În curtea bisericii din cartierul Someșeni din Cluj, enoriaşii au un spaţiu special amenajat, de unde pot lua plicuri în care să pună suma de bani reprezentând contravaloarea unei coroane de flori, potrivit citynews.ro.

Preotul paroh Ioan Roman a spus că banii cheltuiți pe coroane sunt o risipă. „Fură coroanele, fură şi florile de pe coroane. Le duc din nou în piaţă, le vând la cei de acolo şi se comercializează din nou. Deci, o risipă. Aceste coroane se vor lua şi se vor arde”, a explicat el.

„Se cheltuiau o grămadă de bani pe coroane şi vin ţiganii şi le fură florile. Asta e un ajutor foarte mare pentru familia care e în cauză. Se pun în plicuri bani în valoarea coroanei şi se dă la respectivul care are înmormântarea”, a declarat un enoriaș.

Familiile care nu au nevoie de banii primiți, îi pot dona pentru acte de caritate.