Obiceiuri de primăvară: Japonezii alungă diavolul cu boabe de soia VIDEO

Potrivit calendarului lunar, respectat în ţările asiatice, începând de mâine lumea intră în primăvară. În Japonia, plecarea iernii este marcată de Festivalul boabelor de soia, când oamenii se bucură că au scăpat de greu şi aşteaptă, odată cu temperaturile mai ridicate, vremuri mai bune.

04 feb. 2013, 07:12
Obiceiuri de primăvară: Japonezii alungă diavolul cu boabe de soia VIDEO

Obiceiul cere ca în marile temple nipone, lumea să împrăştie boabe de soia prăjite. Se spune că acestea alungă răul şi deschid calea norocului. Şi în casele particulare se menţine acest ritual, când se rosteşte formula consacrată „Diavolii afară, bucuria în casă”.

Dar ceremoniile se transformă într-un adevărat carnaval, cu muzică şi dansuri rituale şi cu o costumaţie de rigoare. Iar tinerii sunt convinşi că odată cu boabele soia, îndepărtează şi necazurile. „Pe calea asta, vreau să scap de tot stresul din ultima vreme”, a spus o tânără.

Sunt şi animatori care ştiu ce înseamnă concurenţa şi îşi propun ca sărbătoarea lor să aibă şanse de supravieţuire.

„Gândindu-mă la festivalul Tomatina din Spania, am vrut să fac ceva asemănător în Japonia. Şi mi-a venit în minte acest obicei cu boabele de soia, un ritual pe care vreau să îl transform într-un mare eveniment cultural”, spune un alt participant ritualul primăverii.