Obiecte de patrimoniu de mare valoare, furate din Italia, au fost găsite la un sibian

Un număr de 40 tablouri, icoane şi cărţi religioase vechi au fost sustrase din biserici italiene şi apoi au fost aduse ilegal în România. Obiecte de patrimoniu au fost recuperate de poliţiştii hunedoreni de la domiciliul unui bărbat din judeţul Sibiu, în urma unei acţiuni organizate în cooperare de autorităţile româneşti şi cele italiene, specializate în protejarea patrimoniului cultural naţional.

11 apr. 2013, 08:56
Obiecte de patrimoniu de mare valoare, furate din Italia, au fost găsite la un sibian

Valoarea bunurilor recuperate este apreciată ca fiind inestimabilă, dat fiind faptul că provin din secolele XVII-XVIII, însă anumiţi experţi au afirmat, neoficial, că operele de artă veche ar putea fi apreciate la circa 500.000 de euro, scrie Agerpres.

„Poliţiştii au ridicat 22 de tablouri şi icoane pe pânză, icoane pe lemn şi o icoană realizată în tehnica de ulei pe tablă de cupru, toate având tematică religioasă, dar şi un lot de 18 cărţi vechi, religioase, dintre care una fost tipărită în anul 1610. Unul dintre cele 22 de tablouri religioase, intitulat „Ecce Homo”, a fost sustras dintr-o biserică din Cremona în anul 1978 şi se afla dat în urmărire internaţională”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, inspector principal Bogdan Niţu.

Cercetările în acest dosar au fost făcute în perioada august 2012-aprilie 2013 de poliţişti din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a IGPR şi cei ai serviciului similar din IPJ Hunedoara, sub supravegherea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Potrivit poliţiştilor, bărbatul la care au fost găsite operele de artă, Dan F., de 32 de ani, a declarat anchetatorilor că nu ştia că acestea fac parte din patrimoniul cultural italian sau că ar fi fost furate. Suspectul a spus că a cumpărat icoanele, tablourile şi cărţile vechi din târguri, în timp ce muncea în nordul Italiei, în perioada anilor 2004-2012, el fiind un iubitor de artă.

Cercetările şi expertizele efectuate în cauză au stabilit însă că bunurile provin din Italia, fiind introduse pe teritoriul României la sfârşitul anului 2011, fără documente de provenienţă sau licenţă de export, cu scopul de a fi comercializate.

Din schimbul de date avut cu unitatea de carabinieri pentru protejarea patrimoniului cultural din Monza, Italia, a reieşit faptul că bunurile importate din Italia de către suspect intră sub incidenţa convenţiilor internaţionale privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal.

„Autorităţile italiene, în urma sesizării făcute de Poliţia Română, au înregistrat pe numele lui Dan F. un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire şi scoatere sau export ilegal de opere de artă – faptă prevăzută de legislaţia italiană – şi au transmis autorităţilor române o cerere de asistenţă judiciară internaţională în materie penală, prin care au solicitat confiscarea şi restituirea bunurilor ce fac obiectul dosarului penal”, a explicat reprezentantul IPJ Hunedoara.

Autorităţile italiene au solicitat participarea, pe teritoriul României, la activităţi investigative faţă de făptuitor, acestea materializându-se prin confiscarea, de la domiciliul suspectului şi a unei persoane din anturajul acestuia, a bunurilor ce fac obiectul dosarului penal.

Operele de artă – susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional italian – au fost expertizate de către autorităţile române, care au stabilit că aparţin unor curente artistice italiene specifice secolelor XVII – XVIII, existând indicii că au fost sustrase din biserici din Italia.

Ancheta în acest caz continuă, suspectul fiind cercetat în stare de libertate. El este învinuit de tăinuire, export şi import ilegal de opere de artă.