Obişnuieşti să mănânci pâine feliată? Vezi ce conţine în realitate şi cât de periculoasă e pentru sănătate

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului a realizat un studiu pe 52 de sortimente de pâine feliată de la 19 producători şi trage un semnal de alarmă. Numeroase sortimente de pâine de pe piaţă nu respectă reţeta tradiţională şi conţin "aditivi alimentari din belşug" şi alte adaosuri.

29 sept. 2015, 18:07
Obişnuieşti să mănânci pâine feliată? Vezi ce conţine în realitate şi cât de periculoasă e pentru sănătate

96% dintre produsele analizate de Protecţia Consumatorului nu respectă reţeta tradiţională a pâinii: făină, apă, drojdie, sare. Studiul realizat de APC România a identificat 18 aditivi alimentari în cele 52 de sortimente de pâine analizate. Consumate pe termen lung de astfel de produse prezintă un risc de apariție a unor afecțiuni medicale.

La 73% dintre produsele analizate s-au identificat în compoziția lor conservanți alimentari, iar la 21% dintre acestea câte două tipuri de conservanți alimentari. Totodată, 60% dintre produsele analizate au adaos de gluten şi 56% dintre ele adaosuri de zaharuri (glucoză – indice glicemic 100 și sucroză – indice glicemic 70).

Vezi şi: Ce se întâmplă CÂND renunţi la pâine

Potrivit stiri.tvr.ro, APC România atrage atenţia că 46% dintre produsele analizate nu menționează tipul de făină de grâu folosită la fabricarea pâinii, astfel că recomandă verificarea ingredientelor şi consumul sortimentelor de pâine care conţin „numai cele patru tipuri de ingrediente: făină neagră/făină integrală/făină graham, apă, drojdie și sare”.

Românii mănâncă mai mult de jumătate de kilogram de pâine pe zi, aproape dublu faţă de media europeană, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Obiceiul alimentar se reflectă inevitabil în sănătatea populaţiei.