Obligativitatea măştii nu e susţinută de suficiente dovezi, a stabilit o instanţă din Cehia. Guvernul trebuie să modifice legislaţia

Guvernul ceh nu a reuşit să ofere suficiente dovezi care să susţină necesitatea unei reguli ce impune majorităţii locuitorilor purtarea unei măşti în orice moment în afara caselor lor, a decis vineri o instanţă.

13 nov. 2020, 18:10
Obligativitatea măştii nu e susţinută de suficiente dovezi, a stabilit o instanţă din Cehia. Guvernul trebuie să modifice legislaţia

Guvernul ceh are termen până la 21 noiembrie pentru a modifica aspectele relevante ale legislaţiei, în caz contrar ea urmând a fi anulată în totalitate, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului oraşului Praga. Anunţul vine după ce o instanţă din Cehia a constatat că obligativitatea măştii nu e susţinută de suficiente dovezi, transmite Reuters.

Purtarea obligatorie a măştii de protecţie în aer liber şi în toate spaţiile interioare a intrat în vigoare pe 21 octombrie, dar decizia de vineri a instanţei arată că obligativitatea măştii nu e susţinută de suficiente dovezi.

Citeşte şi Imunitatea de turmă creşte de patru ori numărul morţilor de Covid. Anunţ alarmant al autorităţilor belgiene

Judecătorii au subliniat că, în timp ce pericolele reprezentate de coronavirus nu ar trebui minimalizate, guvernul nu a oferit suficiente „considerente concrete, uşor de înţeles şi bazate pe fapte” ale nevoii de înăsprire a regulii.

Hotărârea vine în momentul în care autorităţile cehe au raportat 7.874 de noi cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore. Ţara de aproximativ 10,7 milioane de locuitori a înregistrat până acum un total de 5.755 de decese legate de virus.

Republica Cehă se află în prezent printre ţările europene cel mai grav afectate de pandemie, statistica agenţiei de sănătate a Uniunii Europene, ECDC, consemnând 1.331,4 de noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Republica Cehă va redeschide şcolile primare pentru elevii din clasele I şi a II-a pe 18 noiembrie, în contextul în care cele mai recente date medicale arată o scădere a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus în această ţară, cel mai grav afectată din Europa de al doilea val al pandemiei de COVID-19, a anunţat miercuri ministrul ceh al Educaţiei, Robert Plaga, citat de Reuters şi AFP, relatează Agerpres.