Observatori internaţionali: Alegerile parlamentare din R. Moldova au decurs fără abateri grave

Alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova s-au desfăşurat într-un context democratic, fără abateri grave, potrivit concluziei unui raport întocmit de observatorii internaţionali care au monitorizat scrutinul, informează luni Moldpres.

01 dec. 2014, 15:54
Observatori internaţionali: Alegerile parlamentare din R. Moldova au decurs fără abateri grave

Alegerile parlamentare din R. Moldova au decurs fără abateri grave, au anuntat observatorii internationali.

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Jean-Claude Mignon, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că la alegerile din acest an s-au înregistrat progrese comparativ cu scrutinul din 2009. „Cetăţenii Republicii Moldova au votat într-o manieră liberă şi demnă. Desigur că au existat unele imperfecţiuni, cum ar fi problemele apărute la noul sistem centralizat al înregistrării alegătorilor sau excluderea unui candidat electoral cu trei zile înainte de scrutin. Justiţia nu ar trebui niciodată să fie selectivă. Sper ca viitorul guvern să continue calea integrării europene’, a afirmat Mignon.

„Alegerile de ieri (duminică) au fost, în mare măsură, bine administrate şi au oferit cetăţenilor posibilitatea de a alege candidaţii lor preferaţi şi chiar aspiraţiile geopolitice pe care le au’, a menţionat liderul misiunii de observare de scurtă
durată a OSCE la alegerile parlamentare din R. Moldova, Emin Önen.

La rândul ei, Arta Dade, şefa Delegaţiei Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE), a declarat că efortul pe care l-a observat la alegerile de duminică, mai ales din partea femeilor, „reprezintă un semn că partea feminină poate juca un mare rol în viitorul guvern sau parlament”.

Misiunea internaţională de monitorizare a alegerilor reprezintă un efort comun care implică Biroul pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (OSCE/BIDDO), Adunarea Parlamentară a OSCE, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi Parlamentul European. Misiunea cuprinde aproximativ 420 de observatori din 43 de ţări.

CITEŞTE ŞI REZULTATE ALEGERI MOLDOVA 2014. CINCI partide au intrat în noul Parlament de la Chişinău