Observatorul Astronomic din Galaţi a surprins o supernovă recent descoperită FOTO

Astronomii de la Observatorul din Galaţi au reuşit să fotografieze o supernovă descoperită abia la sfârşitul lunii martie - supernova 2013am, aflată în galaxia M65.

05 apr. 2013, 13:56
Observatorul Astronomic din Galaţi a surprins o supernovă recent descoperită FOTO

Pe 23 martie 2013 a fost confirmată existenţa unei supernove observată pentru prima oară pe 21 martie. Supernova s-a produs într-o galaxie vecină Căii Lactee, galaxia Messier 65 (M65), aflată în constelaţia Leul, transmite Observatorul Astronomic din Galaţi. Supernova a fost denumită 2013m.

În noaptea zile de 1 spre 2 aprilie 2013, oordonatorul Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi, împreună cu Alex Dumitriu, membru al Astroclubului “Călin Popovici”, au fotografiat prin telescopul principal al Observatorului galaxia M65 în care se poate observa această supernovă.

Magnitudinea aparentă a supernovei măsurată la observator este de 16.4, dar în zilele următoare poate să crească până la 11. Spre deosebire, această supernovă este de circa 14.000 de ori mai slabă ca strălucire decât cea mai slabă stea vizibilă cu ochiul liber.

Supernovele reprezintă faza finală a evoluţiei unei stele mai masive decât Soarele nostru, ce se manifestă printr-o explozie violentă şi având, pentru o perioadă scurtă de timp, luminozitatea mai mare decât a unei galaxii.

Click pentru a mări imaginea