Observatorul Parcului Natural Văcăreşti din Capitală, cel mai înalt din lume, a fost inaugurat VIDEO

Lacul Văcăreşti din Bucureşti a devenit primul parc natural urban din România. Guvernul a aprobat un act normativ care stabileşte cadrul legal, iar joi premierul Victor Ponta a participat la inaugurarea centrului de observare a parcului natural Văcăreşti. În Delta Văcăreşti există 94 de specii de păsări, din care 20 sunt ocrotite la nivel mondial.

05 iun. 2014, 14:44

Observatorul Parcului Natural Văcăreşti a fost inaugurat, joi, în Capitală, la etajul 17 al unui bloc din apropiere. Cei care vor să urce să vadă zona cunoscută drept „Delta Bucureştiului”, o pot face gratuit, pe bază de programare, adresându-se Asociaţiei „Salvaţi Dunărea şi Delta”.

La inaugurarea Observatorului Parcului Natural Văcăreşti a fost prezent atât premierul Victor Ponta, cât şi ministrul Mediului, Attila Korodi.

„Până la momentul în care o să vedem copii care se plimbă în rezervaţia Parcul Văcăreşti va mai trece ceva timp. Nu închidem această zonă, ci dimpotrivă va fi deschisă pentru tineri, pentru copii, pentru locuitorii Bucureştiului, pentru turişti care pot să vadă ceea ce se poate transforma într-o atracţie turistică. Cred că avem una dintre cele mai frumoase ţări din lume şi am muncit în ultimii 20 de ani să o distrugem cu o perseverenţă extraordinară. În momentul în care poţi să salvezi nişte zone, succesul şi bucuria sunt cu atât mai mari”, a declarat premierul Victor Ponta.

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a menţionat că Parcul Natural Văcăreşti „nu va fi un parc ca parcul Tineretului”.

„Gândiţi-vă la o zonă unde vor fi pasarele pentru acces la zonele umede, dar şi zone unde accesul va fi restricţionat, pentru că acolo vor fi animale sălbatice”, a spus ministrul.

Potrivit ministrului Mediului, în prezent, sunt 12 cazuri în justiţie care revendică terenuri în zona parcului.

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a publicat joi pe site proiectul de hotărâre de guvern prin care Lacul Văcăreşti din Capitală va fi declarat parc natural şi arie protejată. Guvernul a adoptat miercuri un act normativ referitor la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Documentul modifică articolul referitor la „instituirea regimului de arie naturală protejată şi declararea unui anumit tip de arie pentru a elimina confuziile create de faptul că un anumit sit ar putea fi definit ca arie naturală protejată fără a fi încadrat într-o anumită categorie de arie naturală protejată”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Modificarea era necesară pentru ca Lacul Văcăreşti din Capitală să devină arie naturală protejată.

Delta Bucureştiului din Lacul Văcăreşti, cunoscută şi sub denumirea „Delta dintre blocuri”, reprezintă o arie naturală cuprinsă între Calea Văcăreşti, Şoseaua Olteniţei, Şoseaua Vitan-Bârzeşti şi Splaiul Dâmboviţei.

Lacul Văcăreşti a fost conceput de administraţia comunistă ca parte a amenajării complexe a râului Dâmboviţa şi a fost proiectat să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureştiului împotriva inundaţiilor. Lucrările au fost demarate în anul 1986, dar au fost sistate după 1989.

La suprafaţa celor aproape 200 de hectare de vegetaţie şi zone mlăştinoase, alimentate de ape subterane, trăiesc într-un ecosistem stabil diferite tipuri de peşti, raţe sălbatice, lebede, şopârle sau pescăruşi.

Conform datelor organizaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, în ţările din regiune, Praga numără 88 de arii protejate urbane, Varşovia – 13, Belgrad – două, Budapesta – cinci şi Sofia – un parc natural.

Citeşte şi Vidre în Bucureşti: Animalul, fotografiat în Delta Văcăreşti FOTO