Este cunoscut faptul că românii nu acordă atenția cuvenită danturii și de aceea se confruntă frecvent cu probleme precum carii, respirație urât mirositoare, dinți galbeni, tartru etc. Trebuie să respectați câteva reguli de bază pentru a avea o dantură sănătoasă și un zâmbet demn de Hollywood: spălați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi, folosiți ață dentară, folosiți apă de gură, folosiți un balsam dacă aveți buzele crăpate, tratați eventualele afecțiuni care apar la nivelul cavității bucale.
Boli ale cavității bucale
Boli bucale, cum sunt paradontita, aftele bucale, stomatita, candidoza bucală, pot fi evitate foarte simplu, cu o igienă bună și puțină atenție.
Buzele au rol de protecție și este important să le păstrăm fără crăpături și catifelate.
Halena sau respirația urât mirositoare este rezultatul unor afecțiuni gastrice sau a unei igiene precare.
Gingivita, adică inflamația gingiilor, este provocată în general de o infecție bacteriană. Netratată, gingivita poate degenera în parodontită, care poate culmina cu pierderea dinților.
Aftele bucale, denumite și ulcerații aftoase sau stomatită aftoasă, apar pe mucoasa cavității bucale sau la marginea limbii.
Candidoza bucală este o boală care apare din cauza înmulțirii excesive a “Candidei albicans” pe mucoasa gurii. Aceasta provoacă leziuni albe cremoase, de obicei pe limbă sau obrajii interiori.
Cariile dentare reprezintă distrugerea ţesutului dur al dintelui.
Cum să ai un zâmbet de milioane acasă
Au părut, în ultimii ani, tot felul de produse, tratamente și metode prin care dantura poate fi ajutată să râmănă sănătoasă și să arate ca a vedetelor de pe covorul roșu. Unele tratamente pot fi realizate doar în cabinetele medicilor stomatologi, altele pot fi folosite acasă, unele accesibile ca preț, altele foarte costisitoare. Ce trebuie să știți este că puteți avea o dantură frumoasă foarte simplu, respectând câteva reguli de igienă și de viață, fără a fi nevoiți să cheltuiți sume colosale.
1. Este importantă menținerea unei bune igiene orale. Acest aspect implică curățarea de minim două ori pe zi a dinților, atât dimineața, cât și seara, pentru cel puțin 2 minute.
Conform statisticilor, în ceea ce privește frecvența spălării zilnice pe dinți, 18 % dintre români se spală de mai puțin de două ori pe zi pe dinți și 33,7 % se spală mai puțin de două minute pe dinți.
2. Folosiți pastă pentru albirea dinților. Găsiți o gamă largă în orice supermarket sau în farmacii. Tot ce trebuie să faceți este să identificați pasta de care aveți nevoie.
3. Folosiți ață dentară și apă de gură. Pentru a fi siguri că îndepărtați toate resturile alimentare, este esențial vă obișnuiți și cu aceste două produse.
4. Mâncați alimente care albesc dinții, cum sunt frutele și legumele.
5. Renunțați la fumat, alcool și dulciuri. Toate acestea au un efect devastator pentru sănătatea cavității orale.
6. Clătiți-vă cu bicarbonat de sodiu pentru a reduce aciditatea.
Citiți și Ce nu stiai despre lamai. Miracole pentru sanatatea si frumusetea ta