Ocean Wiking a salvat zeci de persoane de la moarte sigură, între care şi copii, aflate într-o barcă gonflabilă

Publicat: Vineri, 24 Ianuarie 2020 14:10 // Actualizat: Vineri, 24 Ianuarie 2020 14:10 // Sursa: romaniatv.net

Echipajul navei Ocean VWking a venit în ajutorul a 92 de persoane, între care o treime minori, care încercau să fugă din Libia într-o ambarcaţiune gonflabilă în noaptea de joi spre vineri, a anunţat ONG SOS Mediterana.

"Vasul lor era pe cale să se dezumfle şi nu îndrăznesc să-mi imaginez ce s-ar fi petrecut dacă nu i-am fi găsit atât de rapid", a relatat pentru AFP Frederic Penard, director pentru operaţiuni din cadrul SOS Mediterana.

Echipajul Ocean Viking a primit o alertă în jurul orei locale 01:00 vineri (00:00 GMT) şi a localizat vasul cu migranţi după o oră, în apropiere de coasta libiană, luptând cu valurile, potrivit acestui ONG, al cărui sediu se află la Marsilia, sud-estul Franţei.

Printre cei salvaţi se aflau cinci femei însărcinate şi 38 de minori, "în cea mai mare parte neînsoţiţi", potrivit lui Penard. "Ei erau în hipotermie, suferind de rău de mare. Combustibilul vasului se vărsase în interior, deci unii erau acoperiţi de ulei şi se ştie că amestecul de apă de mare cu fioul provoacă arsuri", a adăugat el.

Directorul de operaţiuni şi-a exprimat speranţa în "accesul rapid la un port sigur, căci se poate acorda un ajutor medical de urgenţă la bord, dar salvarea se încheie cu adevărat abia pe uscat".

În noaptea spre 17 ianuarie, Ocean Viking salvase deja 39 de persoane de pe o ambarcaţiune din lemn, pe cale de a naufragia. Patru zile mai târziu, persoanele salvate au fost debarcate la Pozzallo, în Italia.

"Atât timp cât condiţiile de viaţă în Libia vor fi atât de dezastruoase, cât timp abuzurile asupra migranţilor vor continua, oamenii vor fugi din Libia, indiferent cu ce preţ", a avertizat Penard.

Din vara anului 2018, succedând Italiei care asigura anterior acest rol, gărzile de coastă libiene au misiunea să coordoneze salvările într-o vastă "zonă de căutare şi salvare", depăşind apele teritoriale ale Libiei. O misiune pe care Libia, aflată în război, este incapabilă să o ducă la bun sfârşit, a denunţat SOS Mediterana.

În 2019, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie OIM a înregistrat 1.283 decese cunoscute în Mediterana, ruta centrală între Africa de Nord şi Italia fiind cea mai mortală. Cel puţin 19.164 de migranţi şi-au pierdut viaţa în ultimii cinci ani.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
barcă gonflabilă Libia migranţi Ocean Wiking oim vas cu migranţi
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8358
RON
15 Aug
noapte 19 °
zi 33 °
Ultimele joburi adaugate
24 H