Ochiul Boului de la Glina vede multe: Mafia siciliană spală banii în gunoiul din România

Mafioţii sicilieni folosesc afacerile cu deşeuri din România pentru a ascunde şi spăla bani murdari, după cum afirmă procurorii italieni.

20 ian. 2013, 09:45

Magistraţi italieni cred că firma care administrează groapa Ochiul Boului-Glina, de la marginea Bucureştiului, este de fapt o faţadă pentru Massimo Ciancimino. Acesta ar încerca astfel să ascundă de autorităţile italiene banii murdari moşteniţi de la tatăl său.

Potrivit unui reportaj Euronews, unul dintre cei vizaţi este Massimo Ciancimino, fiul unuia dintre cei mai puternici şefi din istoria mafiei siciliene.

Întrebat de un reporter al Euronews dacă „acele 300 de milioane de euro, valoarea gropii de gunoi, cea mai mare din Europa” este averea lui Ciancimino în România, mafiotul a spus că nu a fost niciodată în România.

„Cred că s-a dovedit în instanţă că Massimo Ciancimino nu a fost niciodată în România. Cu siguranţă, dacă ai o comoară undeva, măcar mergi acolo”, a răspuns Ciancimino.

Ciancimino este în centrul unei investigaţii de amploare în Italia. Însă justiţia italiană nu a reuşit deocamdată să dovedească nicio legătură între el şi firmele care administrează groapa de gunoi de la marginea Bucureştiului.

„Nu este implicat niciodată direct în conducerea companiei. Dacă are nevoie să cumpere sau să vândă, să cumpere materiale pentru producţia de biogaz, intervine numai când vrea să facă bani. Nu este interesat de managementul gropii de gunoi, este interesat numai de schimbările la nivel de corporaţie, pentru a se asigura că îşi păstrează controlul asupra acestor companii”, a dezvăluit magistratul Silvana Saguto.

Mai mult, anchetatorii italieni se plâng că întâmpină dificultăţi în a colabora cu omologii lor români şi au avertizat că vor cere intervenţia Guvernului de la Roma.