Octavian Iordăchescu a murit. A fost fondatorul Radio Vacanţa

Octavian Iordăchescu, unul din oamenii de bază ai Televiziunii Române și unul dintre cei mai apreciați conducători ai instituției, a murit.

19 oct. 2021, 11:45
Octavian Iordăchescu a murit. A fost fondatorul Radio Vacanţa

Octavian Iordăchescu a murit. Octavian Iordăchescu, unul din oamenii de bază ai Televiziunii Române și unul dintre cei mai apreciați conducători ai instituției, a murit.

Octavian Iordăchescu a murit. A fost unul dintre cei mai apreciați conducători ai TVR

Absolvent al Facultății de Litere, istorie și Filosofie, a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași, Octavian Iordăchescu s-a născut la 6 mai 1943, în orașul Isaccea. În timpul facultății datorită aptitudinilor muzicale, este cooptat într-o trupă de evergreen-uri, ca instrumentist percuționist câștigându-și astfel singur banii pentru a-și definitiva studiile universitare. După facultate s-a angajat reporter la Radio Iași, a fost apoi redactor, secretar general de redacție la Radio București, redactor-șef și director de programe, la Televiziunea Română.

Tragedie la ÎCCJ: a murit judecătoarea Bianca Elena Țăndărescu

A muncit cu pasiune şi bucurie ani de zile pentru emisiunea „Ora Veselă”, alături de realizatorii Octavian Sava, Marin Traian, Grigore Pop, Silviu Georgescu, Eduard Jurist, Stelian Filip, Manole Pavel Dan, în frunte cu părintele și mentorul tuturor, regizorul artistic Ion Vova, sufletul acestei emisiuni. Între 1967 și 1984 a fondat și a condus ca redactor-șef postul Radio Vacanța, ce difuza o serie de emisiuni cu profil turistic, timp de 5 luni, în 5 limbi, pe tot litoralul românesc. În 1973 a fondat Programul III, Radio pentru Tineret.

Pierderea grea în pandemie. A murit unul dintre marii doctori ai României

A fost scenarist al primului film de divertisment realizat după 1989, „Castelele lui Dracula”, film care a fost selecționat și apreciat în mod deosebit la Festivalul Internațional de la Montreux. A fost co-director al Festivalului Internațional „Cerbul de Aur” de la Brașov, între anii 1992 și 1994, producător la „Duminica în familie”, „Dănutz SRL”, dar și coproducătorul emisiunilor „Ne vedem la TVR”, „Hai-Hui”, „37 de grade Celsius”, „Femei de 10, Bărbați de 10″(până în prezent). A publicat volumul de proză scurtă „Aici, Radio – Vacanța, în 1977 și volumul de amintiri „Ion Vova cel cumplit”, în 2007.

În semn de apreciere pentru întreaga lui activitate i-au fost conferite numeroase premii de către forul profesioniștilor de televiziune din România, A.P.T.R.(Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România), condus de reputatul regizor Dan Necșulea: – 1992, premiul APTR pentru realizarea festivalului „Cerbul de Aur”, – 1998, 1999, 2005, 2009, premiul APTR pentru producția emisiunii „Duminica în familie”.

„Aflu cu mâhnire ca s-a dus Tavi Iordăchescu. Am făcut festivaluri Callatis împreuna, am făcut și vreo două revelioane la tv cu Tavi Iordăchescu, Dan Mihăescu, Mitică Moroșanu… Niște „Expendables”, meșteșugari de televiziune, din ăia care nu se lăudau in ziare cu meseria lor, din ăia care făceau și tăceau. Și-n meseria asta butoaielor goale fac cea mai mare gălăgie. „Duminica in familie” a Mihaelei Rădulescu , „DanutSRL”-ul lui Bitman, „Ora Veselă” de la Radio România, Radio Vacanța sau Cerbul de Aur se leagă de Tavi Iordăchescu…I-o fi drumul lin…”, a scris Dan Negru pe Facebook.


loading...