Octavian Jurma, avertisment despre explozia infecţiilor COVID-19. „Vom vedea probabil peste 50.000 de cazuri pe zi. La atâtea infectări, e foarte probabil ca bolnavii să blocheze secțiile ATI”

România s-ar putea confrunta cu peste 50.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi până la sfârşitul săptămânii viitoare. Aceasta este estimarea medicului Octavian Jurma care a avertizat că este "foarte probabil" ca într-o astfel de situaţie secţiile ATI să fie blocate din cauza numărului mare de bolnavi.

27 ian. 2022, 08:28
Octavian Jurma, avertisment despre explozia infecţiilor COVID-19. „Vom vedea probabil peste 50.000 de cazuri pe zi. La atâtea infectări, e foarte probabil ca bolnavii să blocheze secțiile ATI”

Medicul Octavian Jurma a reacţionat în contextul în care România a înregistrat un nou record negativ miercuri, când au fost raportate 34.255 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

„În general, dacă ne uităm, vedem că numărul de cazuri raportate este cel mai scăzut luni pentru că vin testele de duminică, însă pe de altă parte luni avem cea mai mare rată de pozitivare, adică în general se testează doar cei simptomatici, doar cei care au nevoie să se testeze.

Acest lucru nu s-a întâmplat astăzi, deși față de luni, când au fost 38.000 de teste, am testat peste 100.000 de teste, deci aproape de trei ori mai mult. Rata de pozitivare a rămas aceeași. Am mărit foarte mult numărul de teste, dar n-am reușit să le mărim atât de mult încât să prindem pandemia din urmă.

Abia ținem pasul cu ea în continuare, ceea ce înseamnă că avem o creștere reală, fulminantă, care va atinge un platou la un moment dat, însă suntem abia în a cincea săptămână a pandemiei. Niciunde nu s-a ajuns mai repede, la un vârf, de șase săptămâni, nici în Africa de Sud, nici în Marea Britanie”, a declarat cercetătorul Octavian Jurma, miercuri, la postul B1 TV.

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 26 ianuarie. RECORD de infectări în România. Peste 34.000 de cazuri COVID-19 şi aproape 100 de morţi în 24 de ore

Octavian Jurma, avertisment despre explozia infecţiilor COVID-19. „Vom vedea probabil încă o dublare a numărului de cazuri”

Medicul a avertizat că numărul de cazuri COVID-19 va continua să crească şi săptămâna viitoare.

„Mai avem cu certitudine o perioadă de creștere săptămâna viitoare, când vom vedea probabil încă o dublare a numărului de cazuri, vom vedea probabil peste 50.000 de cazuri pe zi până la sfârșitul săptămânii viitoare și abia peste două săptămâni ne putem aștepta la acel vârf”, a adăugat Octavian Jurma.

Întrebat dacă la 50.000 de cazuri pe zi bolnavii vor bloca secțiile ATI, Octavian Jurma a răspuns: „Este foarte probabil că da. Știm foarte bine că și înainte de valul Delta se spunea că în România, prin imunizarea după infectare, prin faptul că suntem totuși 30% vaccinați, cât eram pe atunci, nu are cum să fie valul Delta chiar atât de grav, probabil că va fi în cel mai rău caz ca valul Alpha. Am văzut că în țările puternic vaccinate valul Delta a fost aproape inofensiv, a produs mai puține decese decât în România la de 10 ori mai multe cazuri”.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, avertisment în ziua cu peste 34.000 de noi cazuri de COVID-19. „Acest număr e preocupant. Sunt numeroase cazuri care se înregistrează şi la persoanele vaccinate”


loading...
Partenerii noștri