Octavian Jurma, avertisment terifiant despre tulpina Omicron. „Este mai periculoasă decât Delta pentru copii şi pentru tineri”

Medicul Octavian Jurma susţine că, din punct vedere al spitalizărilor, varianta Omicron este este pentru copii şi tineri o variantă mai periculoasă decât Delta.

21 ian. 2022, 22:37
Octavian Jurma, avertisment terifiant despre tulpina Omicron. „Este mai periculoasă decât Delta pentru copii şi pentru tineri”

Octavian Jurma consideră că trebuie să fim „extrem de prudenţi” chiar dacă Omicron provoacă mai puţin decese decât tulpina de COVID care a făcut ravagii în valul anterior.

„De ce trebuie să fim extrem de prudenţi în a considera o versiune cu 50% mai puţin letală o veste bună chiar dacă aflăm în acelaşi timp că este cu 500% mai infecţioasă? Pentru că o versiune cu 50% mai infecţioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Aşadar o versiune mult mai contagioasă dar mai puţin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populaţie şi pentru sistemul public de sănătate. Iar colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital”, a scris vineri seara Octavian Jurma, pe Facebook.

Citeşte şi: Medicul Adrian Marinescu, în ziua în care România a înregistrat aproape 17.000 de noi cazuri COVID: Presiunea maximă a valului 5 va fi în următoarele săptămâni

Medicul a ţinut să precizeze „într-o ţară ulta-individualistă ca România cu un guvern semi-negaţionist şi ultra-relaxat, o versiune mult mai infecţioasă este o veste foarte proastă pentru populaţie”.

De asemenea, Octavian Jurma a amintit că, potrivit datelor din Europa, valul Omicron poate produce mai puţine decese şi internări la ATI, însă internările au crescut vertiginos chiar şi în ţările mult mai bine vaccinate ca România şi pun o presiune uriaşă pe sisteme de sănătate mult mai performante.

Citeşte şi: COVID-ul se transformă într-o banală GRIPĂ. Deşi Omicron a pus stăpânire pe România, sunt mai puţine spitalizări şi cazuri grave decât în valul 4

Un alt aspect este numărul mare de infectări şi internări în rândul copiilor.

„Şcolile nu sunt simple focare, sunt noduri de reţea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar şi familii care lucrează în izolare de acasă şi nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infectă prin intermediul copiilor obligaţi să meargă fizic în şcoli infestate de COVID-19. Din punct de vedere al spitalizărilor, Omicron este pentru copii şi tineri o variantă mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este şi mai letală. Aşadar faptul că lăsăm virusul să circule nestingherit şi să producă de două ori mai multe cazuri decât Delta o să ne producă mari probleme atât pe termen scurt cât şi pe termen lung datorită long-covid”, a afirmat Jurma.

Cercetătorul a atras atenţia că mulţi au început să creadă politicienii care anunţă acum sfârşitul pandemiei chiar înainte de a trece valul 5. În opinia lui, toate aceste mesaje descurajează şi mai mult vaccinarea de care avem nevoie să îmblânzim varianta Omicron.

„Să nu uităm totuşi că aceiaşi politicieni ne-au mai anunţat odată că s-a terminat pandemia după valul 3-Alpha doar că să fie luaţi prin surprindere de valul 4-Delta. Pandemia se va termina doar dacă virusul se va plictisi de noi şi va pleca sau dacă ne vom plictisi noi de virus şi ne vom vaccina. Până atunci, aşa cum se vede, în România fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val şi mai periculos”, a conchis medicul.