Octavian Jurma: „Renunțarea la starea de alertă e cuiul din coșciug. Următorul val e posibil să fie mai periculos decât Delta”

Octavian Jurma a spus, în contextul în care CCR a declarat neconstituțională purtarea măștii, că avem nevoie în continuare de ajutorul statului în sensul autorității.

15 feb. 2022, 21:54
Octavian Jurma: „Renunțarea la starea de alertă e cuiul din coșciug. Următorul val e posibil să fie mai periculos decât Delta”

Octavian Jurma a spus, la Profit Tv, că faptul că s-a anunţat inclusiv renunţarea la starea de alertă este cuiul din coşciug,  precizând că sunt şanse de 20% să scăpăm cu acest val, Omicron, și șanse mult mai mari să avem un nou val în toamnă.

„Avem o situaţie în care avem anunţate nişte măsuri de relaxare pe care nimeni nu vrea să şi le asume, dar nici nu pot să continue cu anumite restricţii, astfel încât s-au mai delegat către instituţii care sunt în afara Guvernului sau al spectrului politic. Teoretic, Curtea Constituţională este un organism apolitic şi oportunitatea de a interveni acum pe această decizie este foarte bizară”, a spus cercetătorul.

Octavian Jurma a explicat că purtarea măștii de protecție e în continuare esențială, chiar dacă spune statul sau nu.

„Avem nevoie în continuare de ajutorul statului în sensul autorităţii statului, una e să o porţi o mască pentru că ţi-a spus statul, alta e că ţi-a spus părintele sau aşa considerăm că este situaţia epidemiologică”, a spus doctorul Octavian Jurma.

Jurma explică că o problemă a ridicării mandatului măştii este că în România, masca în interior a fost păstrată constant şi nu s-a ridicat deloc această regulă, în ciuda relaxărilor care au fost, inclusiv cele din vară. „A reuşit cât de cât să ţină sunt control valurile. La noi, situaţia putea fi şi mai rea”, a mai spus el precizând că în ciuda numărului mare de infectări, în spitale nu există o presiune atât de mare.

„Masca are un rol important, pentru că nu doar că reduce infectarea, dar scade cantitatea de virus. Contează dacă te infectezi cu mult virus sau cu puţin virus. Întreaga povară a responsabilităţii se trece pe această categorie a persoanelor vulnerabile”, a mai afirmat Octavian Jurma, precizând că nu este o categorie mică, în condiţiile în vcare aproape 50% dintre români au anumite comorbidităţi şi suntem una dintre cele mai bolnave naţiuni din Europa.

”Nu putem trage concluzia că următorul val, din toamnă, va fi mai blând, e posibil să se revină cu o versiune chiar mai periculoasă decât Delta, şi de aceea, faptul că s-a anunţat inclusiv renunţarea la starea de alertă, acesta este cuiul din coşciug.

Pentru valul 6, dacă va veni, nu ne mai putem baza pe starea de alertă, ca anul trecut, va trebui să treacă din nou prin Parlament şi aţi văzut ce s-a întâmplat cu certificatul verde în Parlament. Sunt convins că s-a renunţat la orice măsură de pandemie”, a mai spus Jurma, precizând că, prin această decizie a CCR, ”şi-au asigurat spatele, pentru că populaţia se poate îndrepta împotriva lor şi pot spune că au fost forţaţi de CCR”.

”Nu o să mai avem certificatul verde, sunt convins de asta”, a arătat Jurma.

Octvian Jurma, avertisment dramatic: Moare câte un român la fiecare zece minute. Numărul deceselor s-ar putea dubla până la final de februarie