Octavian Jurma, scenariu optimist: Vom coborî sub 10.000 cazuri, la începutul lui noiembrie

Cercetătorul acuză că deciziile se iau politic, iar sfaturile specialiştilor legate de gestionarea pandemiei sunt ignorate.

27 oct. 2021, 11:07
Octavian Jurma, scenariu optimist: Vom coborî sub 10.000 cazuri, la începutul lui noiembrie

Medicul Octavian Jurma a vorbit, marți, la „Marius Tucă Show”, despre numărul de cazuri COVID-19 raportate și a subliniat că aceastea au scăzut în ultimele zile pentru că au fost făcute multe mai puține teste, iar virusul are în continuare transmisie comunitară. Totuşi, cercetătorul are previziuni optimiste.

Octavian Jurma: Ne apropiem de anarhie sanitară! Cei nevaccinați se vor hotărî să nu se mai vaccineze, nu mai putem avea un dialog rațional cu ei

„Cum s-au scos testele din certificatul verde au scăzut și testele. Suntem într-un paltou, dar am citit ordinul de guvern și rar sunt invocate testele. Nu are nimic de-a face cu principiile și motivul pentru care s-a introdus certificatul verde, să suportăm mai ușor niște restricții”, a spus medicul Octavian Jurma, la Aleph News.

Rata de incidenţă în Bucureşti scade a cincea zi consecutiv. Lista restricţiilor adoptate marţi seară

Conform sursei citate, autoritățile nu mai respectă sfatul medicului. „Toate aceste măsuri sunt motivate politic. S-a hotărât, spun. Cine a hotărât? Nu așa se discuta în mijlocul unei crize. Discuția asta trebuia să o avem în vară. Sunt total împotriva acestei măsuri. Aud mereu că am ajuns aici pentru că nu ne-m vaccinat. Nu. Am ajuns aici pentru că ne-am infectat. Dacă oamenii nu vor să se vaccineze trebuia să se ia alte măsuri. Dacă nu vreți să îmi urmați sfatul, eu o să va închid. Era logic”, a spus Octavian Jurma. Epidemiologul afirmă că săptămâna viitoare numărul cazurilor noi ar putea să scadă ușor.

„Cred că vom coborî sub 10.000 cazuri, la început noiembrie, iar a două parte a lunii noiembire, sub 6.000. Unele măsuri riscă să accelereze infectarea, cum este această vacanță, elevii se duc la bunici, la schi”, a adăugat medicul, la „Marius Tucă Show”.

Potrivit raportării de marți, România a înregistrat 16.765 cazuri noi de COVID și 523 de decese. 12 dintre acestea sunt anterioare, au anunțat autoritățile.

Pe de altă parte, peste 6 milioane de români sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva COVID-19, anunţă Comitetul de coordonare a vaccinării. CNCAV a anunţat, marţi, numere record de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore: peste 150.000 de persoane în total, din care peste 111.000 cu prima doză.