OECD avertizează: Criza refugiaţilor în Europa este FĂRĂ PRECEDENT şi riscă să DUREZE

Criza refugiaților, una 'fără precedent', riscă să dureze, dar Europa 'are capacitatea și experiența' necesare pentru a-i face față, relevă Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), într-un raport publicat marți.

22 sept. 2015, 11:10
OECD avertizează: Criza refugiaţilor în Europa este FĂRĂ PRECEDENT şi riscă să DUREZE

”Criza umanitară actuală este fără precedent, cu costuri umane înspăimântătoare și inacceptabile. Este în mod clar o situație de urgență ce necesită un răspuns coordonat atât la nivel european, cât și la nivel global”, subliniază organizația în raportul intitulat ‘Perspective ale migrației internaționale 2015’.

Potrivit forului ce reunește 34 de state dezvoltate, în acest an numărul cererilor de azil în țările Uniunii Europene ar putea depăși 1 milion, iar 350.000-450.000 ar putea primi azil.

Europa trebuie să producă urgent un răspuns coordonat la exodul în masă de refugiați din Siria și Irak și, indiferent de măsurile adoptate în viitorul apropiat, acestea trebuie să fie extinse și incluse într-o strategie în domeniul migrației pe termen lung, atrage atenția OCDE.

Citeşte şi Miniştrii de Interne ai UE încearcă să rezolve problema repartizării refugiaţilor

”Europa are atât obligația, cât și capacitatea de a soluționa această criză tragică și fără precedent”, se mai menționează în raportul OCDE.

În 2014, în țările membre OCDE au solicitat azil 800.000 de persoane, dintre care 130.000 de sirieni și 65.000 de irakieni. Numărul solicitărilor din Serbia/Kosovo, Afganistan și Eritreea a fost de câte 40.000, în timp ce 15.000 de ucraineni au cerut azil, zece ori mai mulți față de 2013.

În primele opt luni ale anului, în Europa au sosit pe mare peste 330.000 de migranți, dintre care 210.000 au ajuns în Grecia și 120.000 în Italia. În aceeași perioadă, au fost semnalate jumătate de milion de treceri ilegale ale frontierei, număr aproape dublu față de cel înregistrat pe întreaga durată a anului trecut.