OECD: Germania, destinaţia europeană preferată de imigranţi

Insulă de prosperitate în timpul crizei, Germania a devenit în 2012 principala destinaţie de imigraţie în Europa şi a doua după SUA în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), potrivit unui raport publicat luni de OECD, transmite AFP, citată de Agerpres.
Iulian Tudor
01 dec. 2014, 11:10
OECD: Germania, destinaţia europeană preferată de imigranţi

În sens invers, Spania, care în 2007 a fost a doua ţară din OECD, după SUA, în funcţie de numărul de imigranţi primiţi, în 2012 a căzut pe locul opt, o dovadă a crizei care i-a determinat pe mulţi străini să se îndrepte în altă parte.

Germania a primit aproape 400.000 de imigranţi în 2012, ultimul an pentru care OECD are date complete, mai puţin decât cei 1,031 milioane imigranţi înregistraţi în SUA, dar mai mult decât Marea Britanie (286.000), Franţa (259.000), Italia (258.000), Canada (257.000), Australia (245.000) şi Spania (209.000). Comparativ, în anul 2007 în Germania au ajuns 232.000 de imigranţi, iar în Spania 691.000 de imigranţi.

‘După SUA, Germania a devenit a doua ţară cu cel mai mare număr de imigranţi, în condiţiile în care în 2009 ocupa locul opt’, susţin reprezentanţii OECD în raportul anual cu privire la migraţia internaţională. OECD subliniază că o mare parte din imigranţii ajunşi în Germania provin chiar din Uniunea Europeană, în condiţiile în care starea bună a economiei germane i-a atras atât pe imigranţii din Europa Centrală şi de Est, dar şi pe cei din ţările din Sudul Europei.

În total, OECD susţine că fluxurile migratorii permanente spre zona OECD au crescut cu 1,1% în 2013, după o scădere de 0,8% în 2012. În prezent, ţările OECD numără 115 milioane imigranţi, adică aproximativ 10% din populaţia totală.

Citeşte şi Unul din cinci locuitori ai Germaniei este de origine străină

‘Ţările ar beneficia mai mult de pe urma imigraţiei dacă i-ar considera pe imigranţi mai degrabă ca pe o resursă decât ca pe o problemă, iar politicile de integrare ca o investiţie’, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria. ‘Politicile migratorii ar trebui să fie o prioritate pentru ţările OECD, iar politicile de integrare ar trebui văzute drept cea mai bună investiţie posibilă în termeni de creştere, coeziune socială şi bunăstare’, a adăugat Gurria.

OECD susţine că profilul imigranţilor s-a schimbat în ultimii ani. Chiar dacă China rămâne principala ţară de origine, fluxurile de imigranţi proveniţi din Europa de Est au fluctuat (creştere apoi scădere), în timp ce în cazul celor din America Latină se constată o scădere constantă. De asemenea, în prezent imigranţii sunt mai instruiţi decât predecesorii lor, având în vedere că numărul celor cu o educaţie superioară a crescut cu 70% în cursul ultimului deceniu, până la 31 de milioane.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

DailyBusiness
Autostrăzile A7 și A8, scoase din PNRR. Guvernul caută urgent finanțare alternativă
Spynews
Soțul Cristinei Spătar, declarație de iubire pentru vedetă! Cât de îndrăgostit este Vicențiu Mocanu: „Cât timp ne ținem de mână...”
Bzi.ro
Inna, mai mult goală la „Beach, Please”! Cât a costat ținuta cu care a înnebunit internetul! – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Clasament devastator! O companie low-cost preferată de români, în topul celor mai slabe linii aeriene
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Șoferii care NU mai au drept de condus. Permisul se reînnoiește obligatoriu. Se taxează cu amendă de 1.600 lei
Playtech.ro
Actul fără de care nu poţi face succesiunea, în 2025. Tot ce trebuie să ştii pentru a primi moştenirea
DailyBusiness
Ce salariu are Dan Turturică, şeful TVR. În 2024, instituţia a cerut 32,2 milioane de euro la rectificarea bugetară
Adevarul
Cum sfidează nepotul lui Fidel Castro regimul de la Havana: „Eliberați diavolul”
wowbiz.ro
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Spynews
Alex Marcu, mesaj tulburător după moartea Teodorei Marcu: ”Eu sunt tatăl...” | FOTO
Spynews
Cu ce se ocupă Ioana Ignat, după despărțirea de Sebastian Dobrincu. Cum își petrece timpul îndrăgita cântăreață: „Ești mai responsabil”
Evz.ro
Fitch anunță prăpădul financiar. Prețurile vor continua să crească
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul criminalului din Mureș. O femeie a fost reținută după o glumă pe TikTok
Cancan.ro
S-a aflat abia acum motivul pentru care Emil Gânj ar fi ucis-o, de fapt, pe Anda: 'El n-a suportat asta'
Playsport.ro
Cine este omul din umbra lui Selly, co-organizator la “Beach, Please”, cu care a făcut 10 milioane de euro. George...
Capital.ro
Sportul românesc e în doliu. S-a stins un adevărat simbol. Boala a răpus-o prea tânără
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prințesa Kate Middleton a purtat, la câțiva metri de Simona Halep, o bijuterie primită cadou de la Prințul William acum 11 ani
stirilekanald.ro
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
Horoscop 14 iulie 2025: Norocul a dat peste Scorpioni! Au primit o veste care le va schimba complet viața
MediaFlux
Pensionarii pierd între 50 şi 800 de lei. Casa de Pensii tipărește taloanele pentru pensiile din august 2025
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine stinge lumina de la NASA? Despre cum dispar schimbările climatice din fața ochilor publici