OECD: Germania, destinaţia europeană preferată de imigranţi

Insulă de prosperitate în timpul crizei, Germania a devenit în 2012 principala destinaţie de imigraţie în Europa şi a doua după SUA în rândul ţărilor membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), potrivit unui raport publicat luni de OECD, transmite AFP, citată de Agerpres.

01 dec. 2014, 11:10
OECD: Germania, destinaţia europeană preferată de imigranţi

În sens invers, Spania, care în 2007 a fost a doua ţară din OECD, după SUA, în funcţie de numărul de imigranţi primiţi, în 2012 a căzut pe locul opt, o dovadă a crizei care i-a determinat pe mulţi străini să se îndrepte în altă parte.

Germania a primit aproape 400.000 de imigranţi în 2012, ultimul an pentru care OECD are date complete, mai puţin decât cei 1,031 milioane imigranţi înregistraţi în SUA, dar mai mult decât Marea Britanie (286.000), Franţa (259.000), Italia (258.000), Canada (257.000), Australia (245.000) şi Spania (209.000). Comparativ, în anul 2007 în Germania au ajuns 232.000 de imigranţi, iar în Spania 691.000 de imigranţi.

‘După SUA, Germania a devenit a doua ţară cu cel mai mare număr de imigranţi, în condiţiile în care în 2009 ocupa locul opt’, susţin reprezentanţii OECD în raportul anual cu privire la migraţia internaţională. OECD subliniază că o mare parte din imigranţii ajunşi în Germania provin chiar din Uniunea Europeană, în condiţiile în care starea bună a economiei germane i-a atras atât pe imigranţii din Europa Centrală şi de Est, dar şi pe cei din ţările din Sudul Europei.

În total, OECD susţine că fluxurile migratorii permanente spre zona OECD au crescut cu 1,1% în 2013, după o scădere de 0,8% în 2012. În prezent, ţările OECD numără 115 milioane imigranţi, adică aproximativ 10% din populaţia totală.

Citeşte şi Unul din cinci locuitori ai Germaniei este de origine străină

‘Ţările ar beneficia mai mult de pe urma imigraţiei dacă i-ar considera pe imigranţi mai degrabă ca pe o resursă decât ca pe o problemă, iar politicile de integrare ca o investiţie’, a declarat secretarul general al OECD, Angel Gurria. ‘Politicile migratorii ar trebui să fie o prioritate pentru ţările OECD, iar politicile de integrare ar trebui văzute drept cea mai bună investiţie posibilă în termeni de creştere, coeziune socială şi bunăstare’, a adăugat Gurria.

OECD susţine că profilul imigranţilor s-a schimbat în ultimii ani. Chiar dacă China rămâne principala ţară de origine, fluxurile de imigranţi proveniţi din Europa de Est au fluctuat (creştere apoi scădere), în timp ce în cazul celor din America Latină se constată o scădere constantă. De asemenea, în prezent imigranţii sunt mai instruiţi decât predecesorii lor, având în vedere că numărul celor cu o educaţie superioară a crescut cu 70% în cursul ultimului deceniu, până la 31 de milioane.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.