OFICIAL. Ce spune Biserica despre INTERZICEREA oficierii nunţilor SÂMBĂTA

Reprezentanţii Bisericii au reacţionat după ce în presă a apărut informaţia potrivit căreia nunţile nu vor mai fi oficiate sâmbăta. Episcopia Huşilor a precizat că nu există o hotărâre în acest sens a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române astfel că nunţile vor putea fi oficiate în continuare şi sâmbăta.

27 iun. 2014, 08:09
OFICIAL. Ce spune Biserica despre INTERZICEREA oficierii nunţilor SÂMBĂTA

Biroul de presă al Episcopiei Hușilor a precizat, într-un comunicat de presă, că informația conform căreia Biserica Ortodoxă Română dorește să interzică oficierea Sfintei Taine a Cununiei în zilele de sâmbătă este una complet eronată, neexistând nici o hotărâre în acest sens a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Opiniile exprimate de părintele protopop Vasile Lăiu în materialul de presă sunt personale și au fost infirmate categoric de către Centrul Eparhial Huși în discuția avută cu autoarea articolului.

Prin urmare, Sfânta Taină a Cununiei se poate oficia inclusiv în zilele de sâmbătă, cu excepția perioadelor când este timp oprit (nu se fac nunți), menționate în calendarul creștin – ortodox, editat de către fiecare eparhie din cadrul Patriarhiei Române spre folosul duhovnicesc al creștinilor”, precizează sursa citată.

Informaţia că Patriarhia Ortodoxă Română ar dori ca oficierea cununiilor religioase să aibă loc numai în zilele de duminică a stârnit un val de nemulţumiri în rândurile oamenilor.

Preotul Vasile Laiu, paroh al Bisericii „Sf. Ilie” din Bârlad si protopop de Bârlad, explica: „Este o orânduială canonică a bisericii prin care se prevede ca slujbele religioase de cununie sã se facă numai după oficierea Sfintei Liturghii. Biserica trebuie să-si intre în drepturi. Asa cum o lege trebuie respectată în stat, asa trebuie respectată si legea bisericească, care nu este de un an – doi, ci este de 2000 de ani. Taina cununiei, asa cum o cere Biserica, trebuie făcută din credintă. Dacă unii o fac pentru fală si dar, asta este treaba lor. Această obisnuintă de a se face taina cununiei sâmbăta este o orânduială oarecum impusă de vremurile comuniste, care s-a perpetuat si în zilele noastre.”

CITEŞTE ŞI BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ vrea să INTERZICĂ nunţile SÂMBĂTĂ