Oficial: primul medicament pentru Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite ale Americii. Ce eficiență are tratamentul în opinia medicilor

Primul medicament care încetinește evoluția Alzheimer a fost aprobat de Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente. Spre deosebire de alte medicamente care au mai fost testate anterior, cel aprobat acum a avut cea mai bună rată de încetinire a progresiei bolii.
Mircea Filipescu
07 iul. 2023, 23:34
Oficial: primul medicament pentru Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite ale Americii. Ce eficiență are tratamentul în opinia medicilor

A fost aprobat primul medicament care încetinește progresia bolii Alzheimer, decizia fiind luată de Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente. Medicamentul se numește Lecanemab și a fost dezvoltat de Biogen, în colaborare cu  producătorul japonez de medicamente, Eisai.

Spre deosebire de alte medicamente care au mai fost testate cu acest scop, și care au cerut aprobarea de la FDA, de această dată rata de încetinire a maladiei a fost una semnificativă, astfel încât  a primit undă verde din partea autorităților.

Citește și  Mioara Roman are Alzheimer. Catinca Roman, detalii dureroase despre mama ei. Vedeta o atacă și pe sora sa. ”Oana repetă un tipar familial toxic”

Lecanemab a încetinit cu 27% declinul capacității și funcțiilor cognitive în cazul persoanelor aflate în stadii incipiente ale bolii, a informat CBS News.

O primă aprobare a fost primită încă din luna ianuarie a acestui an, dar abia acum a fost primită aprobarea pentru ca acest medicament să poată fi fabricat la scară largă. Acum, aprobarea pentru Lecanemab a fost unanimă, astfel încât s-a dat undă verde și va fi disponibil pentru milioane de pacienți, care au nevoie de un astfel de medicament.

Dacă din punct de vedere al efeicienței medicamentului lucrurile sunt foarte clare, un obstaol în fabricarea și administrarea medicamentul ar putea fi birocrația care există în astfel de cazuri, când pe piață sunt introduse medicamente noi. În sensul că medicilor li se va cere  un registru în care să adune date, care apoi să permită studii suplimentare.

Citește și  Aspartamul, cel mai cunoscut îndulcitor artificial din lume, ar putea fi declarat ca posibil cancerigen de OMS. Rafila, despre alimentele şi băuturile cu Aspartam: Sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari

Pentru a fi eficient, medicamentul contra Alzheimer este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă, o dată la două săptămâni, timp de 18 luni pentru a încetini progresia bolii cu aproximativ șase luni.

Medicii spun că pot exista și efecte adverse precum  febră, frisoane, erupții cutanate și dureri de corp, dar de obicei numai după prima doză. Nu este ceva ieșit din comun, multe dintre medicamentele care se administrează intravenos având aceste caracteristici, de a genera efecte secundare de acst tip.

Un alt element cheie îl constituie modul în care este diagnosticată boala Alzheimer, la nivel mondial procentul de subdiagnosticare a bolii fiind încă unul foarte mare.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Care este suprafața reală a Bucureștiului? Capitala nu este cel mai mare oraș din țară
Capital.ro
Se schimbă banii. Anunț pentru cei cu care fac plăți cu cardul. Euro ia locul monedei naționale din 2026
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Zile libere în iunie. Bugetarii au parte de încă o mini-vacanță
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Devine interzis la toate mașinile. UE va da ordin pentru orice țară. România nu va mai putea folosi
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Un detaliu te poate lăsa fără pensie în mai! Anunț pentru pensionarii care primesc banii prin poștă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…