Oficial: primul medicament pentru Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite ale Americii. Ce eficiență are tratamentul în opinia medicilor

Primul medicament care încetinește evoluția Alzheimer a fost aprobat de Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente. Spre deosebire de alte medicamente care au mai fost testate anterior, cel aprobat acum a avut cea mai bună rată de încetinire a progresiei bolii.

07 iul. 2023, 23:34
Oficial: primul medicament pentru Alzheimer a fost aprobat în Statele Unite ale Americii. Ce eficiență are tratamentul în opinia medicilor

A fost aprobat primul medicament care încetinește progresia bolii Alzheimer, decizia fiind luată de Administrația americană pentru produse alimentare și medicamente. Medicamentul se numește Lecanemab și a fost dezvoltat de Biogen, în colaborare cu  producătorul japonez de medicamente, Eisai.

Spre deosebire de alte medicamente care au mai fost testate cu acest scop, și care au cerut aprobarea de la FDA, de această dată rata de încetinire a maladiei a fost una semnificativă, astfel încât  a primit undă verde din partea autorităților.

Citește și  Mioara Roman are Alzheimer. Catinca Roman, detalii dureroase despre mama ei. Vedeta o atacă și pe sora sa. ”Oana repetă un tipar familial toxic”

Lecanemab a încetinit cu 27% declinul capacității și funcțiilor cognitive în cazul persoanelor aflate în stadii incipiente ale bolii, a informat CBS News.

O primă aprobare a fost primită încă din luna ianuarie a acestui an, dar abia acum a fost primită aprobarea pentru ca acest medicament să poată fi fabricat la scară largă. Acum, aprobarea pentru Lecanemab a fost unanimă, astfel încât s-a dat undă verde și va fi disponibil pentru milioane de pacienți, care au nevoie de un astfel de medicament.

Dacă din punct de vedere al efeicienței medicamentului lucrurile sunt foarte clare, un obstaol în fabricarea și administrarea medicamentul ar putea fi birocrația care există în astfel de cazuri, când pe piață sunt introduse medicamente noi. În sensul că medicilor li se va cere  un registru în care să adune date, care apoi să permită studii suplimentare.

Citește și  Aspartamul, cel mai cunoscut îndulcitor artificial din lume, ar putea fi declarat ca posibil cancerigen de OMS. Rafila, despre alimentele şi băuturile cu Aspartam: Sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari

Pentru a fi eficient, medicamentul contra Alzheimer este administrat sub formă de perfuzie intravenoasă, o dată la două săptămâni, timp de 18 luni pentru a încetini progresia bolii cu aproximativ șase luni.

Medicii spun că pot exista și efecte adverse precum  febră, frisoane, erupții cutanate și dureri de corp, dar de obicei numai după prima doză. Nu este ceva ieșit din comun, multe dintre medicamentele care se administrează intravenos având aceste caracteristici, de a genera efecte secundare de acst tip.

Un alt element cheie îl constituie modul în care este diagnosticată boala Alzheimer, la nivel mondial procentul de subdiagnosticare a bolii fiind încă unul foarte mare.