Oficial SUA: Este un PAS IMPORTANT pentru România să le pună cătuşe oficialilor, însă NU ESTE SUFICIENT

Publicat: Miercuri, 25 Martie 2015 18:59 // Actualizat: Miercuri, 25 Martie 2015 20:02 // Sursa: romaniatv.net

Oficialul SUA George Kent a declarat miercuri că această corupţie poate slăbi instituţii cheie şi compromite persoane importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea. În plus, oficialul a precizat că arestarea şi încătuşirile nu sunt suficiente în lupta cu fenomenul corupţiei.

"Legătura dintre corupţie şi securitatea unei ţări reprezintă un motiv de îngrijorare (…) Corupţia poate slăbi instituţii cheie, inclusiv instituţii din domeniul securităţii, şi poate compromite persoane importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea teritorială", a declarat, miercuri, într-o conferinţă telefonică, George Kent, coordonator principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia de la Departamentul american de Stat, dând ca exemplu ceea ce s-a întâmplat în Crimeea şi în Estul Ucrainei.

Citeşte şi: Monica Macovei: Senatul îl scapă pe Şova în cel mai RUŞINOS mod cu putinţă

George Kent a explicat că fiecare ţară se confruntă cu fenomenul corupţiei, pentru că "guvernele sunt formate din oameni şi natura umană este imperfectă şi, sincer vorbind, SUA nu sunt diferite în această privinţă".

"Cred că provocarea pentru noi toţi este să avem un echilibru şi un control reciproc al puterilor în stat pentru a putea controla acest comportament şi oficialii să dea socoteală", a mai spus George Kent.

Întrebat ce ar mai trebui să facă România, deoarece fenomenul corupţiei nu pare să scadă, în pofida arestările care au loc zilnic, oficialul SUA a punctat: "Cred că ar trebui să vă simţiţi norocoşi, pentru că multe dintre ţările vecine din regiune – nu dau nume - s-ar bucura să facă acest prim pas şi să le pună cătuşe oficialilor. Există ţări în care nu am văzut nici măcar un oficial important care să fi fost tras la răspundere. Cred că acesta este un pas important, dar nu este suficient".

Potrivit acestuia, voinţa politică reprezintă "un factor crucial" în acest proces, dar este nevoie şi de o transparenţă a informaţiilor referitoare la activitatea oficialilor, încurajarea participării societăţii civile sau promovarea unor standarde de integritate pentru oficiali.

"Când oamenii consideră că este în regulă să plătească mită pentru a intra în faţă, pentru a beneficia de un serviciu se creează o cultură a impunităţii. Oamenii se gândesc: «dacă fac asta şi nu sunt prins, e ok», a explicat Kent, adăugând că această problemă ar trebui discutată în familie, în cafenele.

Citeşte şi: KLAUS IOHANNIS, reacţie pe Facebook la votul în cazul DAN ŞOVA: Nimeni nu este mai presus de lege

Totodată, expertul american a subliniat şi rolul presei în acest sens.

"Arestarea oamenilor şi încătuşarea lor sunt importante, dar nu suficiente. Trebuie creată o întreagă reţea de standarde, legi, comportamente şi aşteptări", a mai spus coordonatorul principal al programelor anti-corupţie în cadrul Biroului pentru Europa şi Eurasia de la Departamentul american de Stat.

 

loading...
6 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
corupţie george kent integritate politicieni corupţi Romania suveranitate
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
25 mar 21:00
...importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea. Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
25 mar 19:20
...lt IE 9]>
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for requests
...
25 mar 19:20
...class="ftpimagefix" style="float:left"> Oficialul SUA George Kent a declarat miercuri că această corupţie...
25 mar 19:16
...importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea. Citește mai departe… : Oficial SUA: Este un PAS IMPORTANT pentru România să le pună...
25 mar 19:09
...George Kent a declarat miercuri că această corupţie poate slăbi instituţii cheie şi compromite persoane importante, slăbind, astfel, … mai mult Citeste articolul la sursa: ...
25 mar 19:07
...cheie şi compromite persoane importante, slăbind, astfel, abilitatea unei ţări de a-şi apăra suveranitatea şi integritatea. Citește mai departe… Sursa: romaniatv.net ...
1
EUR
4.8024
RON
25 Feb
noapte 1 °
zi 15 °
Ultimele joburi adaugate
24 H