Oficialităţile americane afirmă că Statul Islamic s-ar putea afla la originea ameninţărilor unor zboruri

Simpatizanți ai Statului Islamic (SI) ar putea fi la originea a mai mult de o duzină de amenințări în ultimele două zile la adresa unor zboruri comerciale internaționale utilizând aeroporturi din Statele Unite sau în spațiul aerian american, au declarat miercuri surse din securitate și organele de aplicare a legii americane, informează Reuters, citată de Agerpres. 

27 mai 2015, 20:32
Oficialităţile americane afirmă că Statul Islamic s-ar putea afla la originea ameninţărilor unor zboruri

Aceste surse, exprimându-se cu condiția anonimatului, au precizat că după 11 amenințări primite luni de organele de aplicare a legii, alte cel puțin patru au fost făcute prin telefon marți seara. Toate amenințările au fost similare și apelantul a susținut că la bordul avioanelor se aflau anumite arme chimice, au declarat sursele citate, adăugând că anchetatorii iau în calcul în primul rând varianta că simpatizanți ai SI sunt responsabili.
   
Gruparea Statul Islamic a declarat un califat în anumite părți ale Siriei și Irakului, stabilindu-și de asemenea prezența în Libia, Afganistan și alte locuri cu guverne centrale slăbite, amintește Reuters.
   
Mesaje în limba engleză publicate pe Twitter afirmau că dacă susținătorii nu au arme, ar trebui să și le producă sau să ia toate măsurile ce pot perturba societățile occidentale. Cel puțin unul dintre cele patru zboruri amenințate marți se afla în afara orașului Los Angeles, au declarat sursele, care nu au dat detalii asupra celorlalte zboruri.
   
Potrivit acestor surse, toate amenințările de luni păreau să fi venit de la același individ. O cursă, zborul Air France 22 de la Paris, a fost escortată de două avioane de luptă americane F-15 până la Aeroportul Internațional John F. Kennedy din New York.

Citeşte şi SI a pus pe listă O SUTĂ de SOLDAŢI americani care trebuie UCIŞI. Comandamentul Marinei cere VIGILENŢĂ
   
Avionul a aterizat în siguranță și nu au fost raportate incidente sau pericole de către pasageri sau echipaj, a declarat J. Peter Donald, un purtător de cuvânt de la FBI.
   
Amenințări au fost făcute de asemenea la adresa unor zboruri atât spre aterizare cât și după decolare de pe aeroporturi din SUA, inclusiv Newark și Atlanta, precum și zboruri între alte orașe din Europa, America de Nord și de Sud și Orientul Mijlociu, a declarat un oficial, citat de Reuters, informează Agerpres.
   
Nu a fost găsită nicio dovadă asupra prezenței la bordul avioanelor unor substanțe periculoase, dar oficialii au notat că amenințările au provocat o perturbație și cheltuit resurse ale organelor de aplicare a legii.
   
Autoritățile de securitate aeronautică din Statele Unite primesc și investighează în medie cel puțin o astfel de amenințare pe zi, potrivit unuia dintre oficiali.