Ofiţer de poliţie prins în flagrant când lua şpagă. Omul legii a fost reţinut de procurorii DNA Suceava

Un ofițer de poliție judiciară din cadrul IPJ Suceava, prins în flagrant de procurorii DNA Suceava când lua mită, a fost reținut marți seara.

20 ian. 2016, 10:44
Ofiţer de poliţie prins în flagrant când lua şpagă. Omul legii a fost reţinut de procurorii DNA Suceava

Potrivit DNA, Vasile Florin Popescu, ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Suceava — Serviciul de Investigații Criminale, a fost reținut de procurorii DNA Suceava pentru luare de mită și trafic de influență, urmând să fie prezentat, miercuri, Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citeşte şi: Cinci poliţişti din Timişoara, REŢINUŢI după ce au cerut şpagă bani, lăzi de bere şi haine de firmă

Potrivit procurorilor DNA, ofițerul de poliție judiciară a pretins, „direct și pentru sine, de la o persoană, suma de 1.000 euro și a primit printr-un intermediar suma de 500 euro. Aceste sume de bani au fost pretinse și primite de către ofițerul de poliție în schimbul unui pretins ajutor pe care acesta l-ar fi acordat persoanei respective, ce a avut calitatea de suspect într-un dosar penal în care inculpatul desfășurase acte de urmărire penală.

În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, ofiţerul, în aceeași calitate, cu intenție, a pretins, în mod direct și pentru sine, de la Stănescu Ovidiu suma de 500 de euro, din care a primit efectiv 300 de euro, lăsând să se creadă că are influență asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secția Penală, învestit cu soluționarea unei cauze penale care privea o rudă a cumpărătorului de influență, trimisă în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de tentativă de omor.

De asemenea, acesta a promis că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, să adopte o soluție favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă.

Ulterior pronunțării condamnării în primă instanță la o pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare, Popescu Florin Vasile a pretins, în mod repetat și la date diferite, sume de bani de la inculpatul Stănescu Ovidiu, sub pretextul că pedeapsa a fost aplicată în cuantum redus ca urmare a intervențiilor făcute pe lângă magistratul respectiv.

În același context, la data de 19 ianuarie 2016, Popescu Florin Vasile a fost depistat în flagrant de către organele de urmărire penală în timp ce primea suma de 700 de lei de la inculpatul Stănescu Ovidiu.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Stănescu Ovidiu trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.