O nouă zi de sărbătoare pentru români. Legea este pe masa lui Iohannis, ce se sărbătoreşte pe 9 mai în fiecare an

Legea care aprobă instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei a fost adoptată de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 222 de voturi „pentru”, 10 „contra” şi 45 de abţineri.

14 mart. 2023, 15:46
O nouă zi de sărbătoare pentru români. Legea este pe masa lui Iohannis, ce se sărbătoreşte pe 9 mai în fiecare an

Oina, sportul naţional al românilor, are acum şi o zi dedicată. Parlamentul aprobă instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei. „Legea are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.69/2000. Astfel, se preconizează instituirea zilei de 9 mai ca Zi naţională a oinei, precum şi instituirea obligaţiei Federaţiei Române de Oină de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activităţile propuse a se desfăşură anul următor, pentru finanţarea directă de la bugetul de stat a programului naţional Redescoperă Oina”, potrivit raportului comisiei de specialitate.

Zile libere 2023. Minivacanţă de cinci zile pentru angajaţii români, s-a decis la Guvern
Proiectul a fost iniţiat de 23 de senatori social-democraţi. „Oina este singurul sport naţional românesc, născut la sat şi posibil să moară la oraş. Oina, sportul nostru naţional, contribuie, alături de alte valori naţionale, cum ar fi cântatul şi dansul popular, la realizarea identităţii noastre de români. (…) Fotbalul este de foarte mulţi ani sportul numărul 1 în multe ţări din lume, inclusiv în România. Dar, sportul naţional nu este, aşa cum cred unii, fotbalul, ci oina, un sport înscris în patrimoniul românesc. În acest context ne dolrim să avem Ziua Naţională a Oinei, o zi în care să marcăm aşa cum se cuvine sportul nostru tradiţional, cu susţinere din partea autorităţilor centrale şi locale, TVR şi radiodifuziunea Română”, arătau iniţiatorii în expuneree de motive.

Vinerea liberă, s-au votat mai multe zile libere! Românii vor minivacanţă de trei zile în fiecare săptămână

Legea a fost adoptată de Camera Deputatilor, în calitate de for decizional, cu 222 de voturi „pentru”, 10 „contra” şi 45 de abţineri. Legea merge la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.