Olaf Scholz susţine că Putin nu poate face nimic cu banii pe care-i primeşte din petrol şi gaze. Germania îi plăteşte două miliarde de dolari Rusiei, în fiecare lună, pe combustibil VIDEO

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Vladimir Putin s-a pregătit pentru războiul împotriva Ucrainei cu cel puțin un an înainte de a-l începe și a prezis că este probabil ca preşedintele rus să poată să mențină o ofensivă prelungită pentru „mult timp”.

02 iul. 2022, 09:57
Olaf Scholz susţine că Putin nu poate face nimic cu banii pe care-i primeşte din petrol şi gaze. Germania îi plăteşte două miliarde de dolari Rusiei, în fiecare lună, pe combustibil VIDEO

Scholz a făcut aceste comentarii într-un interviu cu moderatorul „Face the Nation” și corespondentul șef pentru afaceri externe al CBS News, Margaret Brennan, în cadrul summitul-ui NATO de la Madrid. Războiul cu Ucraina a fost declanşat în urmă cu mai bine de patru luni, iar Rusia își  folosește puterea armelor pentru a obține câștiguri progresive. De altfel, serviciile de informații americane estimează că Rusia deține în prezent aproximativ 20% din suprafaţa Ucrainei.

Când Rusia nu va mai avea capacitatea de a continua această luptă? Când Putin va rămâne fără arme, fără fonduri? Sau poate continua acest război ani de zile?„, l-a întrebat Brennan pe Scholz.

„Nimeni nu știe cu adevărat”, a răspuns Scholz, „dar planificarea îndelungată a lui Putin sugerează că este pregătit pentru un efort susținut de război„.

Scholz a mai spus că, deși Putin „nu va recunoaște pe faţă”, liderul rus admite totuși că Rusia resimte impactul sancțiunilor occidentale. Dar când a fost întrebat despre cele aproximativ două miliarde de dolari pe lună pe care Germania îi cheltuieşte pe gaz rusesc, cărbune și alte surse de energie – aproximativ aceeași sumă pe care Germania i-o trimite Ucrainei în ajutor – Scholz a negat că îi oferă lui Putin o şansă de a suporta mai uşor sancțiunile.

Nu poate cumpăra nimic din banii pe care îi primește de la noi pentru că sunt toate aceste sancțiuni asupra importurilor de tehnologii moderne și alte lucruri de care are nevoie. Asta îl face pe Putin foarte supărat”, a spus cancelarul german.

Dar când Brennan a remarcat că Putin ar putea folosi acești bani în altă parte – nu doar în Occident – ​​și a întrebat cât va mai cheltui Germania aproximativ două miliarde de dolari pe lună pe aprovizionarea cu energie rusă, Scholz a spus că suma „este mereu în scădere”.

Și eu, încă o dată, spun că am hotărât să facem… să redactăm sancțiunile în felul în care l-au rănit pe Putin și chiar asta facem”, a adăugat el. „Acum facem investiții reale în tehnologie, în conducte, în porturi. Și știu că există oameni care uneori cred că atunci când iei o decizie într-o după-amiază, a doua zi dimineață ai un port și conducta de 40 de kilometri… În viața reală, acest lucru nu se întâmplă”, a conchis el.

@cbsmornings Germany spends about $2 billion a month on gas from Russia, roughly the same amount it sends in aid to Ukraine. But the German Chancellor says that money is not useful for Putin. #putin #ukraine #russia #germany #gas #oil #russianoil #ukrainewar ♬ original sound – CBS Mornings