Olanda vrea să se întoarcă la gulden, fosta monedă naţională înainte de adoptarea euro

Olanda este pregătită să abandoneze planurile privind crearea unui buget comun al zonei euro, dacă acest instrument susţinut de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, nu îndeplineşte cererile Guvernului olandez, a declarat ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, pentru Financial Times.
Iulian Tudor
08 apr. 2019, 13:44
Olanda vrea să se întoarcă la gulden, fosta monedă naţională înainte de adoptarea euro

Potrivit lui Wopke Hoekstra, Guvernul olandez va participa la bugetul zonei euro, ale cărui detalii urmează să fie finalizate în luna iunie, doar dacă acesta îndeplineşte condiţiile sale stricte, inclusiv un drept de veto al capitalelor asupra deciziilor privind cheltuielile.

„Acest subiect este foarte sensibil pentru noi pentru a ne alătura acestui proiect, care ar trebui să îndeplinească cerinţele şi dorinţele noastre. Doar atunci va fi ceva la care am putea să ne alăturăm”, a spus Wopke Hoekstra.

Financial Times susţine că ministrul olandez de Finanţe a comunicat, în mod privat, Eurogrupului că Olanda este gata să lase celelalte 18 state din zona euro să meargă înainte cu planurile privind crearea unui buget comun al zonei euro. La rândul său, un diplomat a spus că celelalte state din zona euro sunt dispuse să lase Olanda să iasă din acest proiect în loc să saboteze întregul proiect.

Olanda a fost unul din cei mai vehemenţi critici ai proiectului francez privind crearea unui buget comun al zonei euro. Atât ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra cât şi premierul olandez, Mark Rutte, susţin de multă vreme că guvernele din zona euro trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru afacerilor lor economice, în loc să se bazeze pe ajutorul contribuabililor din blocul comunitar.

Miniştrii de Finanţe din zona euro au acum la dispoziţie două luni pentru a finaliza liniile principale ale bugetului, inclusiv priorităţile de cheltuieli, sursele şi venituri, şi cine va avea decizia controlul final asupra deciziilor sale.

La reuniunea care a avut loc săptămâna trecută la Bucureşti, miniştrii de Finanţe din zona euro nu au reuşit să îşi soluţioneze diferenţele cu privire la modul în care ar trebui constituit bugetul zonei euro. Olanda, Finlanda, Austria şi Irlanda se opun solicitărilor Franţei pentru un acord interguvernamental de înfiinţare a unui buget separat al celor 19 state membre ale zonei euro, apreciind că acesta ar trebui să fie păstrat în limitele legislaţiei UE.

„Nu văd de ce ar fi nevoie de un acord interguvernamental”, a spus Wopke Hoekstra. Acesta a spus că el sprijină un sistem în cadrul căruia Comisia Europeană şi şefii de guvern vor avea cuvântul final cu privire la modul în care sunt cheltuiţi banii.

Cele 28 de state membre care formează Uniunea Europeană au deja un buget UE comun, care este stabilit odată la şapte ani şi este echivalent cu 1% din Venitul Naţional Brut al blocului comunitar. Însă cele 19 state membre ale zonei euro vor să aibă un buget separat care să fie folosit ca un instrument fiscal care să intervină în economia zonei euro alături de politica monetară a Băncii Centrale Europene.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Ce diferență de vârstă există, de fapt, între Adelina Chivu și Cristi Chivu. Soția noului antrenor de la Inter, confesiuni despre relația lor
Capital.ro
Dreptul de a conduce este suspendat! Regulă nouă pentru permisul de conducere
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Ouă prăjite mai crocante și mai gustoase: trucul simplu folosit de bucătari
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Felix Baumgartner putea evita tragedia în care şi-a pierdut viaţa! Mihaela Rădulescu a fost avertizat[: 'Dacă el anul acesta s-ar fi închis undeva…'
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Regulă pentru românii care stau la bloc. 3.000 de lei amendă pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”