OLANDA-COSTA RICA 4-3. Portocala Mecanică se califică dramatic în semifinalele CM 2014, la 11 metri

CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2014. Olanda s-a calificat după executarea loviturilor de la 11 metri în semifinalele CM 2014, învingând Costa Rica, scor 4-3. După 120 de minute de joc scorul a fost 0-0. La penalty-uri au ratat de la costaricani căpitanul Bryan Ruiz şi Umana. Seminifinalele CM 2014, care se vor juca marţi şi miercuri, sunt Brazilia - Franţa şi Argentina - Olanda.

05 iul. 2014, 10:51

OLANDA vs. COSTA RICA 4-3. Semifinalele Campionatului Mondial de Fotbal sunt mai puternice decât oricând: Brazilia – Franţa şi Argentina – Olanda. Ultima venită în această bătălie intercontinentală este vicecampioana en-titre, Olanda, care s-a impus în faţa revelaţiei de la CM 2014, Costa Rica, în urma loviturilor de la 11 metri.

Inspiraţia fantastică a antrenorului Luis Van Gaal a fost în cele din urmă cea care a făcut diferenţa, acesta introducându-l pe teren în ultimele secunde de joc pe portarul Tim Krul, o schimbare văzută mai mult la handbal, înaintea aruncărilor de la 7 metri, şi mai puţin la fotbal. Sarcina lui Krul a fost aceea de a apăra câteva penalty-uri, iar acesta s-a achitat excelent de ea, parând execuţiile lui Bryan Ruiz şi Umana. În plus, el a intuit şi unde vor trage Borges şi Gonzalez.

De partea lor, executanţii olandezii au tras perfect, iar Keylor Navas, extraordinar pe durata acestui Campionat Mondial, nu a avut nicio şansă, chiar dacă în anumite situaţii s-a dus pe minge.

Cu mici excepţii, meciul a avut un singur sens de desfăşurare, spre poarta costaricanilor. Aceştia au avut un singur şut pe poartă, în minutul 117, şi, comparativ cu cele trei bare ale olandezilor şi nenumăratele ocazii ale acestora, ar fi fost poate nedrept ca Portocala să se întoarcă acasă.

Olandezii au păcătuit prin faptul că s-au lăsat de multe ori prinşi în jocul adversarilor, astfel că partida a avut multe momente moarte. Când trupa lui Van Gaal a accelerat, diferenţa de clasă a fost evidentă. La fel ca în meciul cu Mexicul, din optimi, forcingul portocaliu a venit pe final, cu foarte multe ocazii. Olandezii au avut două bare, în minutele 82 şi 90+3, dar şi o a treia în prelungiri, în minutul 119

Un punct în minus pentru olandezi ar fi forma slabă a lui Van Persie, care a făcut un al doilea meci consecutiv modest, aspect îngrijorător în perspectiva meciului de miercuri, cu Argentina.

Costa Rica părăseşte turneul după ce a învins în grupe două campioane mondiale, a remizat cu o a treia (0-0 cu Anglia) şi a eliminat în optimi o fostă campioană europeană. De asemenea, va da probabil portarul turneului final, pe Keylor Navas. Pentru Olanda urmează meciul de miercuri, cu Argentina lui Messi şi Higuain, o selecţionată aflată în creştere de formă.

Ambele semifinale, Brazilia – Franţa (marţi) şi Argentina – Olanda (miercuri), se vor juca de la ora 23.00.

Cele mai importante faze ale meciului Olanda – Costa Rica:

Lovitura 9: Umana ratează, Krul a apărat a doua lovitură de la 11 metri! 4-3 şi Olanda rămâne la Mondiale!

Lovitura 8: Kuyt înscrie, 4-3!

Lovitura 7: Bolanos marchează! 3-3!

Lovitura 6: Gol Sneijder, 3-2 Olanda!

Lovitura 5: Trage Gonzalez, gol, 2-2!

Lovitura 4: Trage Robben, gol! 2-1 pentru Olanda!

Lovitura 3: Trage Bryan Ruiz şi apără Krul!

Lovitura 2: Trage Van Persie şi marchează, 1-1!

Lovitura 1: Trage Borges şi marchează! 1-0 pentru Costa Rica!

Costaricanii au ales să bată primii  loviturile de la 11 metri!

Min. 120+1 Finalul timpului de joc, calificarea în sferturi se va decide la lovituri de la 11 metri!

Min. 120 Schimbare la olandezi, portarul Cilessen a fost înlocuit cu portarul de rezervă Tim Krul.

Min. 119 Sneijder îl mai bate o dată pe Navas, însă şi de această dată portarul din Costa Rica este salvat de transversală!

Min. 117 Cea mai importantă şansă de gol din prelungiri este ratată de Urena. Şutul acestuia a fost respins de Cilessen!

Min. 116 Primul corner pe care îl are Costa Rica nu aduce vreun pericol la poarta Olandei.

Min. 113 La marginea terenului se încălzeşte rezerva olandeză de portar Michael Vorm, un specialist al penalty-urilor. Van Gaal l-ar putea introduce în joc, a făcut doar două schimbări.

Min. 111 Cartonaş galben pentru Huntelaar, ca urmare a unui fault asupra portarului Navas.

Min. 109 Cap peste poartă al lui Huntelaar, la un corner executat de pe dreapta de Robben.

Min. 107 Cartonaş galben pentru Acosta, ca urmare a unui fault asupra lui Robben. Lovitura liberă, de pe dreapta, rămâne fără rezultat.

Min. 106 Antrenorul Luis Van Gaal l-a trimis în teren pe Huntelaar, în locul lui Indi Martins.

Min. 106 A început repriza a doua a prelungirilor!

Min. 105 Finalul primei reprize de prelungiri, cu o centrare a lui Robben, respinsă de Navas.

Min. 104 Robben trimite în zid din lovitură liberă de la 24 de metri.

Min. 102 Văzându-l pe Keylor Navas cum apără, columbianul Radamel Falcao, marele absent de la CM 2014, a postat pe Twitter: „Navas a făcut pact cu diavolul, nu există altă explicaţie!”

Min. 100 Au trecut 100 de minute, iar costaricanii nu au expediat niciun şut pe cadrul porţii lui Cilessen.

Min. 98 Urena cade într-un duel cu Ron Vlaar, în careul olandez, şi cere penalty. Nici vorbă de aşa ceva, arbitrul nu dă nimic.

Min. 97 Ultima schimbare la costaricani, Cubero intră în locul lui Tejeda.

Min. 95 O nouă fază fierbinte în careul costaricanilor. Navas rămâne întins pe gazon şi primeşte îngrijiri medicale, după o ciocnire de Dirk Kuyt.

Min. 94 Keylor Navas îşi salvează din nou echipa, plonjează şi trimite în corner lovitura de cap a lui Vlaar!

Min. 91 A început prima repriză de prelungiri.

Min. 90+4 Arbitrul fluieră finalul timpului regulamentar, 0-0 Olanda – Costa Rica. Se vor juca prelungiri la Salvador da Bahia!

Min. 90+3 Bară din nou Olanda! Şut al lui Vlaar, din Tejeda mingea se duce în bară! A fost o învălmăşeală în careul costaricanilor, după ce Navas a boxat o lovitură liberă executată de Van Persie.

Min. 90 Meciul este prelungit cu 4 minute.

Min. 88 Ocazie MONUMENTALĂ ratată de Van Persie! Acesta nu reuşeşte să reia o minge ce i-a venit perfect, la 6 metri de poarta lui Navas! Van Persie scăpase din marcaj şi era singur cu portarul costarican, dar a dat pe lângă minge!

Min. 84 Navas mai are o intervenţie senzaţională în faţa lui Van Persie! Olandezul a şutat de pe dreapta, dar portarul costarican a fost providenţial şi de această dată.

Min. 82 Bară Sneijder, din lovitură liberă de pe stânga! Navas era bătut, dar mingea s-a dus în stâlpul din dreapta sa, a revenit în careu, dar Vlaar nu a putut-o relua spre poartă.

Min. 78 Este schimbat Christian Gamboa, care când vede plăcuţa cu numerele se aşează pe jos şi face semn că părăseşte terenul doar cu targa. În locul său a intrat Dave Myrie, dar s-au pierdut secunde bune.

Min. 76 Prima schimbare la olandezi, iese Memphis Depay, care a greşit multe baloane, în locul său intră Jermaine Lens.

Min. 75 Centrare Sneijder, din lovitură liberă de pe stânga, Ron Vlaar reia cu capul peste poartă.

Min. 70 În ultimele două minute jocul a fost oprit, ca urmare a unei accidentări a lui Christian Gamboa, de la costaricani.

Min. 66 Prima schimbare a meciului o fac costaricanii. Joel Campbell este înlocuit cu Marcos Urena, de la Kuban Krasnodar.

Min. 65 Semi-ocazie pentru costaricani, Giancarlo Gonzalez este găsit de o centrare în careul olandez, dar lovitura sa de cap, din 8 metri, trece mult peste bară.

Min. 64 Olandezul Martins Indi este avertizat cu cartonaş galben, pentru că şi-a ţinut un adversar ce scăpase spre poarta Oranje.

Min. 63 Lovitură liberă pentru costaricani, de la 30 de metri, trage Bolanos peste poartă.

Min. 60 Contraatac periculos al costaricanilor, Junior Diaz centrează de pe stânga, în interiorul careului, unde se afla Joel Campbell, care cade uşor în duel cu Vlaar. Costaricanii cer penalty, dar nici vorbă de aşa ceva, Cambell era oricum pe alt culoar decât mingea.

Min. 56 Van Persie pătrunde incisiv pe dreapta, dar este deposedat în ultimul moment. Şi această lovitură de colţ rămâne fără niciun rezultat.

Min. 53 Robben bate lovitura liberă, îi trimite lui Sneijder la 20 de metri, central, dar şutul acestuia este dezamăgitor, mult peste transversală.

Min. 52 Umana primeşte cartonaş galben, pentru un fault asupra lui Robben, pe partea dreaptă în direcţia de atac a olandezilor.

Min. 48 Junior Diaz trimite un şut-centrare de pe stânga, dar Cilessen nu este surprins şi prinde mingea.

Portarul costarican Keylor Navas a reuşit cele mai multe parade la această Cupă Mondială, 17, mai multe decât Manuel Neuer şi Julio Cesar la un loc (16).

Min. 46 A început repriza a doua.

14 dintre cele 17 goluri marcate de Costa Rica şi Olanda la Campionatul Mondial de Fotbal 2014 au fost înscrise în repriza secundă.

Min. 45 Sfârşitul primei reprize, 0-0 la pauză. Olandezii au avut patru ocazii mari (Van Persie, Memphis Depay şi două ale lui Sneijder), dar portarul Keylor Navas a fost excepţional.

Min. 42 Ieşire curajoasă a lui Keylor Navas, cu riscul producerii unui penalty, la picioarele lui Van Persie. Portarul din Costa Rica ajunge primul la minge şi o reţine în faţa atacantului de la Manchester United.

Min. 39 Paradă excepţională a lui Keylor Navas, la şutul din lovitură liberă al lui Sneijder! Execuţia a fost de la 25 de metri, portarul costarican a respins de lângă bară, în corner.

Min. 37 Cartonaş galben pentru Junior Diaz, pentru un fault la Robben. Lovitură liberă periculoasă pentru olandezi.

Min. 35 Costaricanii pun pentru prima oară în pericol real poarta Olandei! Bolanos a centrat din lovitură liberă în careu, Borges încearcă să reia pe spate, dar fundaşii olandezi reuşesc să respingă.

Min. 33 Lovitură liberă de la 30 de metri, pentru costaricani. Şutul lui Bolanos este prins de Cilessen.

Min. 31 Olanda a marcat un singur gol în prima reperiză la acest Campionat Mondial, cu Spania. Doar Columbia şi Belgia, dintre sfert-finaliste, stau mai slab la acest capitol.

Min. 29 Keylor Navas îşi salvează din nou echipa! Bryan Ruiz a pierdut o minge la 35 de metri de poarta proprie, Van Persie a recuperat şi i-a trimis în stânga, lui Memphis Depay, care a intrat în careu şi a şutat, dar Navas a respins cu piciorul!

Min. 27 Lovitură liberă pentru Costa Rica, de pe partea dreaptă, centrarea lui Bolanos, în careu, spre Borges, îl depăşeşte pe jucătorul costarican.

Min. 21 Dublă ocazie Olanda, apără senzaţional Keylor Navas! Portarul costarican respinge mai întâi şutul lui Van Persie, iar apoi prinde în doi timpi şutul lui Sneijder, din 14 metri.

Min. 17 Căpitanul costaricanilor, Bryan Ruiz, a jucat în ultimele şase luni la PSV Eindhoven. El îi înfruntă acum pe foştii săi coechipieri, olnadezii Georginio Wijnaldum şi Memphis Depay.

Min. 15 Costa Rica (41,7%) şi Olanda (43,8%) sunt naţionalele cu cea mai mică medie a posesiei între cele opt sfert-finaliste de la CM 2014. În aceste prime 15 minute niciuna dintre ele nu a tras vreun şut la poartă.

Min. 12 Prima acţiune a costaricanilor spre careul olandez, dar centrarea lui Borges nu găseşte niciun coechipier acolo. Fundaşul Vlaar a recuperat fără probleme.

Min. 10 Posesia balonului: Olanda – 78%, Costa Rica – 22%.

Min. 8 Robben pătrunde pe dreapt, dar este blocat de Giancarlo Gonzalez, care trimite în corner. Prima lovitură de colţ a partidei rămâne fără vreun rezultat notabil.

Min. 5 Olanda face un joc de aşteptare, plimbă mult balonul în propria jumătate de teren, invitându-i pe costaricani să se desfacă.

Min. 2 Wesley Sneijder dispută al 16-lea său meci la un Campionat Mondial, un record pentru Olanda. Vremea este bună la Salvador da Bahia, 26 de grade Celsius, umiditatea un pic cam mare, 81%.

Min. 1 A început ultimul sfert de finală de la CM 2014, Olanda – Costa Rica. Costaricanii au avut lovitura de începere.

ora 22.57 Olanda întâlneşte pentru a patra oară la acest turneu final o formaţie hispanică, după Spania, Chile şi Mexic. Imită astfel Belgia, care a avut un parcurs similar în 1986, „Diavolii” oprindu-se acum 28 de ani în semifinale, când au fost învinşi de Argentina.

ora 22.53 Dintre cei 22 de titulari, şase sunt ameninţaţi cu suspendarea pentru semifinale, ei având deja câte un cartonaş galben. Aceştia sunt olandezii De Vrij şi Blind şi costaricanii Navas, Gonzalez, Ruiz şi Tejeda. Învingătoarea va juca în semifinale cu Argentina, care a trecut mai devreme cu 1-0 de Belgia.

ora 21.48 Arena Fonte Nova, din Salvador da Bahia, este cea unde s-au marcat cele mai multe goluri la CM 2014, o medie de 4,5 pe meci. Aici s-au jucat Olanda – Spania 5-1, Germania – Portugalia 4-0 sau Elveţia – Franţa 2-5.

Componenţa formaţiilor:

Olanda: Cillessen – De Vrij, Vlaar, Martins Indi – Depay, Wijnaldum, Blind, Kuyt, Sneijder – Van Persie, Robben. Selecţioner: Louis van Gaal.

Costa Rica: K. Navas – Gamboa, Acosta, G. Gonzalez, Umana, J. Diaz – Borges, Tejeda, B. Ruiz, Bolanos – J. Campbell. Selecţioner: Jorge Luis Pinto.

Între confruntări de forţă, precum Brazilia – Columbia şi Argentina – Belgia, sau „clasicul” Franţa – Germania, Campionatul Mondial de Fotbal 2014 propune insolitul sfet de finală Olanda – Costa Rica, o pagină din superba istorie pe care Los Ticos au scris-o la acest turneu final. Costaricanii speră ca povestea lor să nu se oprească aici, deşi ca de fiecare dată sunt consideraţi outsideri, iar cota lor la victorie este de 7 la 1.

Cele două naţionale se vor întâlni în premieră, iar latino-americanii ar putea deveni prima echipă din CONCACAF care ajunge în semifinalele Cupei Mondiale după SUA, la ediţia inaugurală, din, 1930.

Olanda în schimb, cu Robben, Sneijder şi Van Persie, are cel mai bun atac dintre echipele de la CM 2014, cu 12 reuşite în patru partide, dar a evitat cu mari emoţii eliminarea în optimi, în faţa Mexicului, cu două goluri marcate în finalul jocului.

Portocala Mecanică nu va avea un om de bază, mijlocaşul defensiv Nigel De Jong, indisponibil pentru restul turneului, iar posibili înlocuitori sunt Daley Blind, Jonathan de Guzman sau Jordy Clasie.

De partea cealaltă, Los Ticos nu îi vor avea pe fundaşii Roy Miller (accidentat) şi Oscar Duarte (suspendat), în timp ce portarul Keylor Navas, eroul din meciul cu Grecia, a acuzat o accidentare la umăr.

OLANDA vs. COSTA RICA se va juca la Salvador da Bahia, va fi transmis în direct de TVR 1 şi LIVE TEXT de RomaniaTV.net.