Olguța Berbec aruncă săgeți către Niculina Stoican, după ce aceasta a scăpat de acuzațiile de plagiat: „De câte ori are o zi bună, doamna Niculina Stoican anunță că a câștigat”

Niculina Stoican a scăpat de acuzațiile de plagiat pe care i le-a adus colega ei de breaslă, Olguța Berbec. Magistrații au decis că melodia interpretată de Niculina Stoican nu copiază linia melodică a piesei Olguței Berbec, dar aceasta din urmă spune că va ataca decizia instanței.

29 sept. 2023, 09:00
Olguța Berbec aruncă săgeți către Niculina Stoican, după ce aceasta a scăpat de acuzațiile de plagiat: „De câte ori are o zi bună, doamna Niculina Stoican anunță că a câștigat”

Olguța Berbec i-a intentat proces Niculinei Stoican în urmă cu trei ani. În tot acest timp, au fost făcute mai multe expertize muzicale de instituții specializate, care au decis că melo9dia nu este copiată. Cu toate astea, Olguța Berbec refuză să accepte acest lucru și anunță că va continua lupta.

Olguța Berbec, săgeți către Niculina Stoican: „De câte ori are o zi bună, doamna Niculina Stoican anunță că a câștigat”

Și asta nu e tot. Artista nu pierde ocazia să lanseze săgeți otrăvite către Niculina. Olguța Berbec crede cu tărie că Niculina va continua să copieze și de la alți colegi, pentru că nu are inspirație.

Procesul nu este soluționat definitiv, este prematur să declarăm un câștigător. Din câte știu doamna Niculina Stoican a mai anunțat și acum cateva luni că a câștigat. Cred că de câte ori are o zi bună, spune asta. E ok. Eu am răbdare și dreptate. Toți colegii și publicul cunosc adevarul.

Cântecul îmi aparține, iar comportamentul doamnei Niculina este știut cu mult înainte de acest proces. Mai mult de atât, cred că dânsa va continua să-și însușească cântecele colegilor indiferent de soarta procesului, fiindcă inspirația când te părăsește nu se mai întoarce”, a declarat Olguța Berbec pentru Star Popular.

Niculina Stoican a scăpat de acuzaţia de plagiat: „Este o rușine să fii ignorant și să mai și emiți pretenții pe deasupra!”

Niculina susține, însă, că, pe lângă faptul că a dus expertize în instanță, în folclor este permis să te inspiri din cântecele altora.

„Sunt foarte bucuroasă că s-a întâmplat așa, decizia de astăzi poate fi un precedent care va asigura libertatea creatorilor de cântec popular de a păstra dinamismul, de a asigura continuitatea prin varianta fenomenului de folclor. Eu mă bucur din suflet că s-au cerut probe, că au fost ascultate, că s-a făcut o expertiză de către Institutul de Folclor, cel mai înalt for care poate analiza o speță de genul acesta.

Eu nu m-am inspirat din piesa ei. Există o variantă înregistrată și în 2013, de ea în 2019, și de mine în 2021. Este un punct de răscruce pentru că, uneori, oamenii încearcă sa-și atribuie merite sau lucruri și nu este normal să se întâmple așa. Dacă privești lucrurile strict pe legislație, pare împotriva legii și a firii. Dar, mergând mai departe și căutând în definiția folclorului și în etnomuzicologie, sunt științe pe care cei care cântă să le studieze un pic. Nu este o rușine să înveți, este o rușine să fii ignorant și să mai și emiți pretenții pe deasupra!”, a declarat Niculina Stoican pentru Star Popular.