Olguţa Vasilescu: Cred că am 40 de dosare acum. Filajul meu a costat şapte milioane de euro

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a mărturisit la România TV că procurorii DNA au cheltuit nu mai puţin de şapte milioane de euro pentru activitatea de filaj pe când era primarul Craiovei.

13 iul. 2018, 18:44
Olguţa Vasilescu: Cred că am 40 de dosare acum. Filajul meu a costat şapte milioane de euro

„Prin aceste modificări care s-au făcut la Codul Penal nu s-a rezolvat totul. Dar de exemplu infracțiunea de luare de mită pentru care am fost anchetată eu, constând în foloase nepatrimoniale, deci nu că am luat bani sau alte bunuri, ci pur și simplu că mă vota lumea și stăteam bine în sondajele de opinie. Aia era luarea de mită, că stăteam bine în sondaje..aceea nu s-a reglat. În continuare poți să iei orice primar din România pentru că a fost aplaudat într-o sală sau nu știu, că stă bine în sondaje.

Cred că Legile Justiției, dacă nu mă înșel, au fost trimise de 5 ori până acum la CCR. E o bătaie de joc și la adresa CCR pentru că după ce ai declarat o lege constituțională cap-coadă, să ți-o mai pună încă o dată în brațe e ca și cum ți-ar spune ”vezi că nu ai redactat cum trebuie motivarea” sau cine știe ce prostii.  Cu certitudine, însă, vom schimba aceste legi chiar cu riscul de a-l suspenda pe Iohannis. Nu este normal ce se întâmplă. Nu mai există oameni de afaceri, de nivel mediu, constructori, care să nu aibă minim un dosar la DNA. De multe ori nici nu au avut contracte cu statul.

Nu suntem sănătoși..dar nu numai asta…ne distrugem pe zi ce trece pentru că în momentul în care nu mai ai firme românești, în momentul în care toată administrația locală este blocată, paralizată de teamă să mai semneze ceva
Toată lumea întreabă de ce nu se absorb fonduri europene. Păi vă întreb și eu pe dumneavoastră: cine mai semnează în administrația locală ca să absoarbă fonduri europene?”, spune Lia Olguţa Vasilescu.

Legislaţia va devine mai clară, consideră ministrul Muncii. Nu poți să spui că ai văruit blocuri și nu pe bani publici și te duci la pușcărie. Sau nu poți să spui că a câștigat echipa ta de handbal un campionat și te-ai dus și te-a aplaudat lumea și pe tine că ai fost acolo și pentru asta trebuie să faci pușcărie.

Lupta împotriva corupţiei nu a început

„Trebuie ca de fiecare parte a baricadei să se știe că există și posibilitatea să plătești pentru ceea ce faci. Din păcate, în România lupta împotriva corupției, de fapt, nu a început. Uitați-vă ce dosare sunt, pentru ce…nici nu mai știu ce era…mărturie mincinoasă la Tăriceanu, totuși e al doilea om în stat, îl iei pe o prostie. E condamnat Liviu Dragnea, al doilea dosar politic, a doua mega-porcărie. Prima oară au zis că au votat morții, după care când au avansat în dosar și-au dat seama că nu e nicio probă că ar fi votat vreun mort și că totuși, 8 milioane de români câți au ieșit atunci la vot, nu poți să spui că erau toți morți. Deci condamni 2 ani cu suspendare pentru o infracțiune pe care nu ai putut să te aperi în instanță, pentru că lui la ultimul termen i-au spus ”știți, am schimbat toate încadrările că de fapt nu ați făcut nimic și atunci am găsit noi ceva. nu aveți timp să vă apărați, deci vă condamnăm.  Toate lucrurile astea s-au întâmplat, de-asta spun că lupta împotriva corupției nu a început în România. Sunt numai mizerii de dosare: aplauze, fațade, porcării de genul ăsta. Uitați-vă în toate dosarele politicienilor și asta o să găsiți. Nu o să găsiți corupția aceea mare pe care o așteptăm să ne-o pună cineva pe masă, cu țepe date statului de miliarde sau privatizări frauduloase. Că acolo vă spun sincer că niciun român din această țară nu ar fi rezonat cu astfel de dosare. De-asta spun că în locul celor de la DNA, eu nu aș ieși să mă laud cu asemenea dosare.Ia frate pe unii care au furat, că slavă domnului, s-a furat în țara asta..dar arată-i pe ăia care au furat. Pe ăia pedepsește-i. Pe de altă parte, să fii convins și tu că vei plăti pentru abuzurile pe care le-ai făcut. Acum, peste 1 an, peste 20, ca torționarul Vișinescu..tot o să ajungi să plătești.  E incredibil ce s-a întâmplat în justiție și cred că în sfârșit începe să priceapă și Uniunea Europeană . Pentru că în momentul în care ei au aflat de aceste protocoale secrete s-au oripilat. S-au oripilat pentru că nu există în nicio țară civilizată din lumea asta să spui că îți documenta dosarul Securitatea și te sălta Parchetul. Și apoi se ducea Securitatea la instanță și spunea ”pe ăsta condamnă-l”. Și din păcate se întâmplă în continuare în România lucrurile astea. Încă nu am reușit să le stopăm.

Filaj de şapte milioane de euro

Filaj de 7 milioane de euro în dosarul fostului primar al Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu. „În 2014 cred că atunci au vrut ei neapărat, atunci a venit ordin pe mine ca primar să fiu executată , exact perioada în care mi-a spus Vanghelie ”vezi că urmează”. Marian avea mulți prieteni, ca să zic așa, în servicii și probabil că știa și el, cum știau și alții de la partid, lideri ai partidului, faptul că sunt anumite ținte din PSD. Marian a fost singurul care a dat semnalul ”Vedeți că urmați”. Bineînțeles că nu mi-a venit să cred pentru că mi-am făcut analiză – a persoanei,în primărie…Nu am făcut nimic, ce o să mi se întâmple? În 2014 ei au urmărit niște procurori. Unul dintre procurori i-ar fi promis unui personaj, asistat social, că îl va ajuta într-un dosar la judecătorie. Dosarul fiind cu niște terenuri. Până aici nicio legătură cu primăria. Nici în continuare nu o să existe nicio legătură cu primăria, dar, pe denunțătorul respectiv, care era al DNA-ului, cei de la DNA, adică doamna Moraru Iorga, care acum se dă victimă a sistemului . Vedeți că eu nu plâng niciodată victimele care vin din rândul torționarilor. Și a fost pus să spună ”Ne lucrează Olguța”. El nu mă cunoștea pe mine, niciunul nu mă cunoștea. Nu avea nicio legătură cu primăria, nicăieri.

Nu există altă informație în dosar, doar să-mi apară numele. Apărându-mi numele au putut să se ducă la judecător să ceară mandat de urmărire, de interceptare cu tot tacâmul: filaj, ascultare telefonică, ambientală, localizare prin GPS pe mine, pe doamna viceprimar de la vremea respectivă și pe secretarul primăriei. A durat foarte mult această urmărire. Costă 3000 de euro pe zi, am înțeles, și mandatul respectiv a fost tot timpul prelungit, prelungit, prelungit..De ce? Pentru că se tot disjungeau alte dosare. Eu cred că am 40 de dosare la ora actuală. Am inclusiv dosar, plângere făcută și și interceptată probabil pentru că nu am asfaltat strada unui cetățean. Un cetățean care-și făcuse o casă în câmp, bineînțeles că primăria nu a investit bani ca să-i facă drum până acolo, mi-a făcut plângere penală. 

În fine, nu asta este important,că nici cu dosarele respective nu au ce să facă. Important e că ei nu aveau nimic despre mine,dar au urmărit să pic pe interceptare cu orice. Cu orice și cu oricine. Eh, închipuiți-vă cam cât de bun primar am fost eu, fără a fenta legea, dacă ani de zile m-au urmărit și nu au reușit să producă nicio probă. Adică să nu vină cu nicio probă ”Uite, domnule, a furat Olguța Vasilescu ceva”. Nu mai am niciun stres pentru că după ce că am văzut că am avut inclusiv în dormitor… Știți ceva..trebuie să te gândești la un moment dat și torționarii Sistemului să se gândească – ce se întâmplă dacă ăstora nu le mai e frică de tine? Pentru că ne-au adus în situația în care nu ne mai este frică. Știm că avem niște lucruri de făcut, că dacă aveau ceva cu care să ne documenteze o făceau până acum și ieșeau cu chestiuni serioase, nu cu vrăjeli așa cum au ieșit în aceste dosre. Ceea ce trebuie să facem noi acum e să ne asigurăm că lucrurile astea nu li se mai întâmplă pe viitor altora. Avem un partid decimat. Cred că nu există primar de municipiu din această țară care să nu aibă minim 4 dosare la DNA. Cine-și închipuie că a scăpat…nu cunoaște sistemul. Dosarul lui va ieși la un moment dat, când va fi important, într-o funcție, când va deranja pe cineva sau când va deveni țintă.

Nu uitați că eu am trecut prin 8 instanțe până acum. Eu m-am apărat în două instanțe pentru libertatea mea, venind din arest, fără să știu pentru ce sunt învinuită. Concluzia este că lupta anticorupție trebuie să înceapă în România, cu dosare serioase, făcute pe bune, iar SRI trebuie să iasă din toate combinațiile astea.

Este posibil ca sub Hellvig să mai fie în continuare securiști, că nu poți să le spui altfel, care lucrează pe culoarele justiției. Eu sunt convinsă că mai sunt astfel de cazuri. Vezi cazul Dragnea, care este cel mai nou, în care într-un dosar în care el, chipurile, ca instigator, ia mai mult ca făptuitorul. Sunt doar 2 declarații împotriva lui care și alea s-au retras la instanță pentru că spun persoanele respective că au fost date sub presiune la DNA, sub presiunea procurorilor ..și cu toate astea e condamnat”, a subliniat ministrul Muncii, care i-a transmis fostului şef operativ al SRI să apuce să se bucure de ce urmează.