Olguţa Vasilescu, eliberată pentru că nu este „pericol public”

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a fost plasată în arest la domiciliu deoarece nu a mai avut probleme cu legea şi nu reprezintă un pericol public, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti, care a dispus măsura preventivă.

05 apr. 2016, 03:20
Olguţa Vasilescu, eliberată pentru că nu este „pericol public”

Judecătorul Valeriu Mihăilă Terceanu de la Tribunalul Bucureşti arată că din probele administrate în cauză “până la acest moment (…) rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpata (n.r., Lia Olguţa Vasilescu) ar fi săvârşit infracţiunile indicate în referatul cu propunerea de arestare preventivă”, se precizează în motivarea instanţei.

Magistratul menţionează însă că privarea de libertate a Olguţăi Vasilescu “nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică pe care ar prezenta-o lăsarea acesteia în libertate”.

Pentru a ajunge la această concluzie, judecătorul avut în vedere gravitatea faptelor, modul şi circumstanţele de comitere, data săvârşirii acestora, precum şi mediul din care provine Vasilescu, situaţia antecedentelor penale, dar şi “alte aspecte privitoare la persoana acesteia”.

“Judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în raport de datele privind gradul de implicare a inculpatei în activitatea infracţională, ţinând cont şi de aspectul că inculpata se află la primul conflict cu legea penală, măsura arestării preventive solicitată de parchet nu este proporţională cu gravitatea acuzaţiilor aduse acestora şi nici nu este necesară pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii inculpatei de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni, propunerea de arestare preventivă a inculpatei urmând a fi respinsă ca neîntemeiată”, se mai arată în documentul citat.

Tribunalul Bucureşti a decis, joi, plasarea în arest la domiciliu a primarului Craiovei, Olguţa Vasilescu, în dosarul în care este acuzată că şi-a folosit influenţa ca vicepreşedinte al PSD Dolj pentru a obţine sponsorizări de la oameni de afaceri pentru campania electorală din 2012 şi că a primit apoi mită în calitate de primar. 

Decizia instanţei nu este definitivă, fiind contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit DNA, în cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulţi oameni de afaceri au fost determinaţi de candidatul Lia Olguţa Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obţinerii acestor foloase, ea s-a folosit de influenţa pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic.

Astfel, Vasilescu ar fi primit ”donaţii” în valoare de 135.907 euro, constând în realizarea de materiale electorale, dar şi pentru organizarea unor spectacole în susţinerea campaniei.

Într-un context diferit, în cursul anului 2014, Lia Olguţa Vasilescu, aleasă primar al Craiovei, a pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri, pentru şi printr-o asociaţie non profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu, mai spune DNA.

Concret, în perioada respectivă, primarul Craiovei, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul lui Radu Cosmin Preda, administrator public al municipiului, şi al Elenei Daniela Popescu, reprezentanta asocieţiei non-profit în cauză, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova, să efectueze sponsorizări către acest ONG, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a faţadelor unor clădiri din municipiul Craiova, mai spuneau procurorii.

Anchetatorii precizau că oamenii de afaceri au acceptat solicitările, în considerarea atribuţiilor pe care Olguţa Vasilescu le avea în calitate de primar, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăţi în buna desfăşurare a contractelor, în efectuarea plăţilor şi în recepţionarea lucrărilor.

De asemenea, ”edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spaţiul public într-o emisiune televizată din data de 02 martie 2016”, se mai arăta în comunicatul DNA.

Elena Popescu şi Radu Preda au fost plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. 

Judecătorul Valeriu Mihăilă Terceanu, de la Tribunalul Bucureşti, care a dispus măsura arestului la domicliu în cazul primarului Lia Olguţa Vasilescu, este soţul judecătorei Geanina Terceanu, arestată preventiv la cererea DNA. 

Judecătoarea Geanina Terceanu este trimisă în judecată de DNA pentru că ar fi luat mită în schimbul pronunţării unor soluţii favorabile în dosarul ”Transferurilor” în care au fost judecaţi pentru corupţie fraţii Becali.

Ea a fost arestată la cererea DNA pe 20 noiembrie 2015, de Curtea de Apel Bucureşti, fiind plasată în arest la domiciliu, la apel, de Înalta Curte.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretul de eliberare din funcţie a Geaninei Terceanu, suspendată de CSM.