Vasilescu avertizează patronii cu Inspecţia Muncii: Unii angajatori profită de transferul contribuţiilor pentru a-şi maximiza profitul

Publicat: Luni, 19 Februarie 2018 19:39 // Actualizat: Luni, 19 Februarie 2018 19:39 // Sursa: romaniatv.net

Unii angajatori profită de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat pentru a-şi maximiza profitul, a declarat, luni, Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple depuse de Partidul Naţional Liberal.

"Aţi vorbit despre faptul că aş fi afirmat că mediul privat fură statul român. Exclus! Eu nu m-am exprimat niciodată aşa. Eu am spus altceva, că sunt angajatori care profită de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat pentru a-şi maximiza profitul şi că dacă nu transferă cheltuiala totală a angajatorului în brutul de anul acesta înseamnă că îi fură pe angajaţi, dar doar ei şi nu întreg mediul economic. Ca să ne înţelegem. Iar cuvântul "furăcioase" eu nu îl am în vocabular", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Potrivit acesteia, salariile nu au cum să scadă dacă angajatorul nu caută doar profitul, ci foloseşte aceeaşi bani, adică cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut pentru noul brut.

"În ceea ce priveşte transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, adică una dintre măsurile din Codul Fiscal, aritmetic salariile nu au cum să scadă dacă angajatorul nu caută doar profitul, ci foloseşte aceiaşi bani, adică cheltuiala totală a angajatorului de anul trecut pentru noul brut. Oricum, ar trebui să vă hotărâţi ce vreţi. Pe de o parte îi plângeţi în textul moţiunii pe angajatori că nu au bani pentru majorări salariale, de cealaltă parte îi plângeţi pe angajaţi", a afirmat Lia Olguţa Vasilescu, conform Agerpres.

Citeşte şi: Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă a PNL împotriva ministrului Muncii. Olguţa Vasilescu: Aţi cam greşit adrisantul! UPDATE


Ministrul Muncii a precizat că PSD - ALDE a criticat ideea modificării transferului de contribuţii în viziunea guvernului tehnocrat, respectiv fără a se face concomitent scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi fără scăderea procentului de contribuţii, de la 39,25% la 35% pentru angajat şi 2,25% pentru angajator. În acel moment net-ul angajatului s-ar fi diminuat.

"În ceea ce priveşte faptul că prin declaraţii publice aş fi ameninţat oamenii de afaceri că trimit Inspecţia Muncii în control pentru a reface contractele de muncă, menţionez că nu am făcut altceva decât să le reamintesc că trebuie să respecte legea. Inspectoratele teritoriale de muncă au ca şi atribuţii să controleze aplicarea corectă şi unitară a prevederilor legale, generale şi speciale care reglementează relaţiile de muncă şi să asigure schimbul de informaţii cu autorităţile şi persoanele fizice şi juridice", a declarat Lia Olguţa Vasilescu.

Conform acesteia, Inspecţia Muncii a declanşat încă din luna noiembrie o campanie informare şi conştientizare cu privire la modificarea salariului brut, în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat, campanie care va dura până la data de 31 martie 2018.

"Întrucât nu mi-au fost aduse la cunoştinţă încălcări ale legii de către inspectorii ITM de vreun angajator, iar scopul campaniei este acela de a sprijini atât mediul economic cât şi salariaţii, nu înţeleg rostul îngrijorării dumneavoastră", a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Muncii, depusă de Partidul Naţional Liberal, a fost dezbătută luni în plenul Camerei Deputaţilor iar votul va fi dat miercuri, după cum a decis Biroul permanent al Camerei.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Guvern Lia Olguţa Vasilescu Ministerul Muncii salarii
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
20 feb 07:54
Răspunde | Votează email 0 email
rupp
die jetzigen Auswirkungen kommen daher wenn Amateure irgend etwas Beschließen und keine Ahnung haben so wie ich das sehe ist das alles eine Zusammensetzung von Leien
19 feb 19:56
Răspunde | Votează email 0 email
Margineanu Jeanetta-Eugenia
"Le tramvai ?!?
1
EUR
4.7274
RON
18 Aug
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H