Oligarhul Mihail Fridman se plânge de viaţa la Londra, după sancţiuni. Trebuie să trăiască cu 2.500 de lire pe lună

Oligarhul rus Mihail Fridman, a cărui avere este estimată la peste 10 miliarde de dolari, spune că din cauza sancţiunilor împotriva Rusiei trebuie să ceară acordul autorităţilor britanice pentru orice sumă cheltuită și trăiește din doar 2.500 de lire lunar.

17 mart. 2022, 20:00
Oligarhul Mihail Fridman se plânge de viaţa la Londra, după sancţiuni. Trebuie să trăiască cu 2.500 de lire pe lună

În ziua în care a început invazia, Mihail Fridman se afla la Moscova într-o călătorie de afaceri de rutină. S-a întors rapid la Londra, unde și-a petrecut zilele următoare răspunzând apelurilor frenetice din Ucraina. El și partenerii săi dețin una dintre cele mai mari bănci din țară (Alfa-Bank, nicio legătură cu grupul bancar Alpha Bank din Grecia) și dețin o participație la cel mai mare operator telecom- KyivStar, scrie Bloomberg.

Pe 28 februarie, avocatul său i-a tranmis că Uniunea Europeană l-a sancționat pe el și pe vechiul său partener de afaceri, Petr Aven , care conducea Alfa-Bank , cea mai mare bancă privată din Rusia. Avocatul a început să-i „recite” ce înseamnă asta: interdicții de călătorie, conturi înghețate. Fridman abia putea să înţeleagă cuvintele. „Am fost în stare de șoc. Aproape că nu înțelegeam ce spune„, a declarat miliardarul, pentru Bloomberg.

Citeşte şi Ucraina oligarhilor. Conflictul dintre Zelenski şi miliardarul Ahmetov poate arunca ţara în braţele Rusiei, dedesubturile unui război mai periculos decât cel armat

Ceea ce este clar pentru el acum, afirmă Fridman, este că UE nu înțelege cum funcționează efectiv puterea în Rusia. Dacă scopul sancțiunilor este de a motiva oameni ca el să facă presiuni asupra lui Vladimir Putin, asta este mai mult decât nerealist. „Nu am fost niciodată în nicio companie de stat sau în nicio poziție de stat”, spune Fridman. „Dacă oamenii care sunt la conducere în UE cred că din cauza sancțiunilor, aș putea să-l abordez pe domnul Putin și să-i spun să oprească războiul, iar asta va funcționa, atunci mă tem că avem cu toții mari probleme. Asta înseamnă că cei care iau această decizie nu înțeleg nimic despre cum funcționează Rusia. Iar asta este periculos pentru viitor„, a mai afirmat oligarhul.

Citeşte şi Oligarhii ruşi aruncaţi de Putin în puşcării sar la gâtul liderului de la Kremlin. Mihail Hodorkovski: „Moscova nu poate învinge chiar daca va cuceri Kievul, Putin are simptome de paranoia senilă”

Averea lui Fridman era de aproximativ 14 miliarde de dolari înainte de război, potrivit Bloomberg. Acum ea este de aproximativ 10 miliarde de dolari pe hârtie, iar oligarhul se află în situația ciudată de a fi un miliardar fără bani. Când Marea Britanie a urmat procedurile UE și l-a sancționat pe Fridman pe 15 martie, ultimul său card bancar funcțional din Regatul Unit a fost înghețat. El  spune că acum trebuie să solicite o licență pentru a cheltui bani, iar guvernul britanic va stabili dacă fiecare cerere a sa este „rezonabilă”. Se pare că aceasta înseamnă o alocație de aproximativ 2.500 de lire sterline pe lună, scrie Bloomberg. Miliardarul este exasperat, dar are grijă să nu-și compare necazurile cu cele ale ucrainenilor care suferă de război. „Problemele mele nu sunt într-adevăr nimic în comparație cu problemele lor”, spune el.