Oligarhul Oleg Deripaska: „Distrugerea Ucrainei ar fi o eroare colosală”

Magnatul a aruncat o umbră de îndoială asupra existenței unui învingător în confruntarea dintre Rusia și Ucraina.

28 iun. 2022, 21:24
Oligarhul Oleg Deripaska: „Distrugerea Ucrainei ar fi o eroare colosală”

Oligarhul rus Oleg Deripaska a calificat marţi drept „o eroare colosală” conflictul din Ucraina, unde Rusia a lansat în februarie o amplă ofensivă, afirmaţii de o rară virulenţă din partea unui reprezentant al elitei ruse, informează AFP și Agerpres.

„Oare este în interesul Rusiei să distrugă Ucraina? Bineînţeles că nu, aceasta ar fi o eroare colosală”, a spus Deripaska în cadrul unei rare conferinţe de presă susţinute la Moscova.

Rusia, ameninţare fără precedent. Coordonatele geografice ale Pentagonului şi ale Casei Albe, publicate de Roscosmos

Oligarhul rus Oleg Deripaska, considerat un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a mai făcut anterior apel la pace. La sfârşitul lui martie, el şi-a exprimat opinia că războiul din Ucraina este o nebunie care, din cauza poziţiei radicale a ambelor părţi, va dura mult timp şi va fi o ruşine pentru generaţii de acum înainte.

Rusia a lansat o vastă ofensivă militară în Ucraina la 24 februarie pentru ‘demilitarizarea’ şi ‘denazificarea’ ţării vecine, acuzând-o de un pretins genocid împotriva populaţiei rusofone.

Rezistenţa încrâncenată a forţelor ucrainene a forţat Rusia să-şi revizuiască ambiţiile (de a cuceri întreaga Ucraină) şi să se concentreze pe estul ţării. Luptele în Donbas sunt deosebit de înverşunate, iar trupele ruse avansează lent.

Deripaska, în vârstă de 53 de ani, este supus sancţiunilor SUA din 2018. Washingtonul l-a inscris pe lista neagră împreună cu alţi câţiva ruşi influenţi din cauza legăturilor lor cu preşedintele rus Vladimir Putin, în urma presupususului amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016 din SUA.
Oligarhul rus Mihail Hodorkovski avertizează: Dacă NATO nu va ajuta Ucraina să câștige războiul, Putin va invada teritoriul NATO
Magnatul deţine o parte din grupul Rusal prin participarea sa la compania-mamă a producătorului gigant  de aluminiu En + Group S).

Washingtonul a renunţat anterior la sancţiunile împotriva ambelor companii, dar le-a menţinut pe cele impuse lui Deripaska.

Acţiunile cotate la Moscova ale Rusal şi-au extins pierderile în urma acestei informaţii, scăzând cu 6%. Reprezentantul lui Deripaska la Moscova nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Doi avocaţi din SUA care au lucrat pentru acesta nu au putut fi contactaţi imediat pentru comentarii.

Deripaska a a solicitat în justiţie ridicarea sancţiunilor SUA, dar cazul său a fost respins în iunie.


loading...