Oligarhul Rinat Ahmetov, patronul Azovstal, denunţă tragedia de la Mariupol. „Armata rusă nu poate fi iertată”

Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov este proprietarul uriașei oțelării Azovstal, unde rezistă ultimii soldați ucraineni din Mariupol.

27 apr. 2022, 16:53
Oligarhul Rinat Ahmetov, patronul Azovstal, denunţă tragedia de la Mariupol. „Armata rusă nu poate fi iertată”

Înainte de invadarea țării sale, Rinat Ahmetov era considerat cel mai bogat om din Ucraina. Acest oligarh, originar din Donețk, în Donbass, și-a construit un imperiu în finanțe, media, telecomunicații, retail, agricultură și transport. Este singurul investitor și proprietar al companiei SCM. De asemenea, deține clubul de fotbal Şahtior Donețk, dar activitățile miniere și metalurgice ale lui Rinat Ahmetov sunt astăzi cele mai amenințate de invazia rusă. Compania sa Metinvest deține uriașa oțelărie Azovstal, din orașul-port Mariupol.

Două mii de luptători ucraineni, inclusiv membri ai batalionului Azov, dar și sute de civili sunt încă ascunşi în buncărele de sub fabrică, iar Ahmetov denunţă în termeni duri agresiunea rusă. „Mariupol a fost, este și va fi ucrainean. Apărătorii noștri luptă eroic pentru fiecare metru de pământ ucrainean. Sunt mândru că fortăreața rezistenței se află la uzina Azovstal. Cred că armata noastră va apăra orașul, iar civilii vor fi evacuați.

Citeşte şi Imagini sfâşietoare din subsolul uzinei Azovstal. O mie de civili, printre care și copii, sunt captivi

Cred că armata rusă va fi pedepsită pentru toate crimele comise în Ucraina și în Mariupol. Mariupol este cea mai profundă tragedie și catastrofă, care nu poate fi iertată”, a transmis oligarhul, citat de Interfax.

Cu o avere estimată la începutul anului la 7,6 miliarde de dolari, Ahmetov ar avea după primele 5 săptămâni de război 4,2 miliarde de dolari. În acest context, Ahmetov a luat decizia de a cere în instanţă Federaţiei Ruse despăgubiri, pentru a-şi acoperi pierderile.

Citeşte şi Ucraina oligarhilor. Conflictul dintre Zelenski şi miliardarul Ahmetov poate arunca ţara în braţele Rusiei, dedesubturile unui război mai periculos decât cel armat