OLIMPIADA. Scandalul se extinde în delegaţia României. Şefii COSR criticaţi dur şi de antrenorii de la nataţie

OLIMPIADA. România are rezultate dezastruoase după patru zile de întreceri la Rio de Janeiro, iar starea de spirit în cadrul delegaţiei noastre a început să devină din ce în ce mai tensionată.

10 aug. 2016, 07:53
OLIMPIADA. Scandalul se extinde în delegaţia României. Şefii COSR criticaţi dur şi de antrenorii de la nataţie

OLIMPIADA. 47 de naţiuni au obţinut până acum medalii la Jocurile Olimpice de la Rio, iar România nu se află printre ele. Kârgâstan sau Emiratele Arabe Unite – prin judoka Sergiu Toma, originar din Republica Moldova – sunt câteva dintre prezenţele insolite pe podiumul olimpic. Lipsa performaneţelor îi irită pe suporterii din ţară, dar şi pe mebrii delegaţiei noastre prezente la Rio, deopotrivă sportivi şi antrenori.

Citeşte şi OLIMPIADA. Robert Glinţă, locul 8 în finala la 100 m spate: Îmi plâng de milă când mă uit cum se refac americanii

Cei din lotul de nataţie sunt printre cei mai nemulţumiţi, după cum reiese dintr-un material realizat la faţa locului de trimişii Gazetei Sporturilor.

OLIMPIADA. Discuţia a fost purtată cu Adrian Gherghel, antrenorul din Baia Mare al lui Robert Glinţă, și cu Ovidiu Galeru, coordonatorul lotului naţional.

– Cum vi se pare concursul de nataţie?
– Așa cum îl vedeţi. Unul de elită.

– Noi unde suntem?
– Unde merităm! (acesta e un răspuns în duet).

– În ce sens?
– Știţi când a primit Robert Glinţă indemnizaţia olimpică?

– Se dă cu aproximativ doi ani înainte, cam când începe ciclul olimpic al pregătirii.
– (Intervine Gherghel) Da, așa ar trebui să se dea. Altora poate li se dă. Dar lui Robert și mie, antrenorul său, ni s-a dat începând cu luna februarie a lui 2016!

– De ce vi s-a dat atât de târziu?
– Aceasta a fost decizia COSR. Care COSR, ca s-o spunem pe aia dreaptă, cheltuiește banii ineficient, fără criterii.

Citeşte şi OLIMPIADA. Scandal LA VÂRF în delegaţia României. Petrache, contre dure cu Lipă: „Suntem luaţi de fraieri”

– Ne daţi un exemplu, vă rugăm?
– (Gherghel preia iniţiativa) Sume destul de mari merg la tinerii olimpici. Și fonduri mici merg la seniorii care chiar participă aici. Luaţi o cifră nu de la mine, ci de la Pierre de Hillerin: doar 6% dintre juniorii finanţaţi de COSR ajung la nivel olimpic. E normal să investești în tineri, dar un asemenea randament sportiv slab arată favoritisme în alocare.

– Cum vă explicaţi ceea ce numiţi favoritisme?
– (E rândul lui Galeru) E treabă de generaţii. Actuala generaţie de conducători ai sportului românesc are o mentalitate de nevindecat.

– Ce credeţi despre rezultatele de la Olimpiadă?
La noi tot timpul obiectivul e Olimpiada cealaltă, nu cea prezentă. Ne păcălim singuri!

– De vină sunt numai conducătorii COSR și ai sportului?
– Nu am spus asta. Sistemul e gândit prost. Indemnizaţiile, de pildă, nu se pot cumula. Așa zice legea. Dacă iau 900 de lei de la club, când mi se dă indemnizaţie olimpică de 1.500 îi pierd pe cei 900 de la club.

– MTS nu are niciun cuvânt de spus?
– Doamna Lipă a anunţat că mărește sumele. Nu are trecut asta în buget. Cum le va mări, că e ilegal?! Cam așa se lucrează în sportul nostru și vrem să ne batem în discipline ca nataţia, unde 20 de sportivi intră într-o secundă!

– Cum credeți că va evolua lotul național în viitor?
– Care lot? Să știe oamenii că în vara anului trecut România nu avea lot olimpic de natație pentru că COSR nu l-a finanțat decât în ultimul an.