OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID 0-3. Meci fără istoric în FINALA EUROPA LEAGUE

Formaţia Atletico Madrid a învins, miercuri, la Lyon, cu scorul de 3-0, echipa Olympique Marseille şi a câştigat Liga Europa pentru a treia oară în istoria sa.

16 mai 2018, 14:17
OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID 0-3. Meci fără istoric în FINALA EUROPA LEAGUE

OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID 0-3. Atletico Madrid a câștigat pentru a 3-a oară Europa League după ce a învins-o, la Lyon, pe Olympique Marseille, scor 3-0. Toate trofeele spaniolilor au venit în ultimii 8 ani.

MIN. 50: OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID 0-3, gol Gabi!

Min. 80: Bara Marseille!

MIN. 50: OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID 0-2, Griezmann reuşeşte dubla

Min 21. GOOOOOOL ATLETICO!!! Griezmann deschide scorul după o gravă a lui Anguissa. 

Echipele de start:

  • Marseille (4-2-3-1) Mandanda – Sarr, Ramy, Gustavo, Amavi – Anguissa, Sanson – Thauvin, Payet, Ocampos – Germanin
  • Altetico (4-4-2): Oblak – Vrsaljko, Gimenez, Godin, Lucas – Correa, Gabi, Saul, Koke – Costa, Griezmann

Finala UEFA Europa League pune faţă în faţă două echipe aflate în momente diferite ale sezonului. Marseille este pe locul 4 în campionat şi riscă să rateze prezenţa în UEFA Champions League. Doar o minune o poate ajuta să termine pe locul 3 şi să prindă preliminariile, pe când un succes în finala UEFA Europa League i-ar asigura prezenţa direct în grupe. De cealaltă parte, pentru Atletico Madrid acesta este ultimul obiectiv al sezonului, în condiţiile în care locul 2 în campionat este deja asigurat.

OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID LIVE VIDEO ONLINE, FINALA EUROPA LEAGUE 2018 STREAMING TELEKOM SPORT

Pentru Atletico, aceasta este a cincea finală de cupă europeană atinsă în ultimele nouă sezoane. Trupa de pe „Wanda Metropolitano” a câştigat Europa League în 2009-2010 şi 2011-2012 şi a pierdut de două ori în ultimul act al UEFA Champions League (2013-2014 şi 2015-2016), de fiecare dată în faţa Realului. 

Madridul are motive de bucurie. Pentru prima oară după 24 de ani, două echipe din acelaşi oraş joacă în finalele celor mai importante competiţii europene (Atletico şi Real). Milan şi Inter au reuşit această performanţă în 1994.

De partea cealaltă, aceasta este prima finală europeană pentru echipa de pe Velodrome, după 14 ani. Atunci, Valencia s-a impus cu 2-0, la Gothenburg. Didier Drogba s-a consolat cu titlul de golgheter al competiţiei (6 goluri).

Francezii au câştigat însă cel mai important titlu european, Liga Campionilor, în 1993. Marseille s-a impus în ultimul act în faţa Milanului, cu 1-0. OM mai disputase o finală (1991), pierdută la penalty-uri în faţa lui Steaua Roşie Belgrad.

OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID LIVE VIDEO ONLINE, FINALA EUROPA LEAGUE 2018 STREAMING TELEKOM SPORT: Declaraţiile celor doi antrenori

Rudi Garcia: „Avem o şansă mică de a câştiga trofeul, dar vom da totul pe teren. Este un eveniment important pentru noi să jucăm împotriva lui Atletico. E un club care a jucat două finale de Champions League în ultimii 4 ani şi care a câştigat Europa League recent. Dar o finală acasă, în Franţa, este o mare oportunitate. Nicio echipă din Franţa nu a câştigat acest trofeu. Ar fi fantastic să fim noi primii”.

Diego Simeone: „Totul este pregătit pentru marea finală. Marseille a crescut foarte mult şi are un antrenor cu multe variante în echipă. Sunt foarte periculoşi, mai ales la mijloc şi în atac. Va fi cu siguranţă un meci greu. Din momentul în care am fost eliminaţi din Champions League, ne-am gândit la câştigarea acestei competiţii. Am fost consideraţi favoriţi să ajungem în finală şi asta a devenit o responsabilitate pentru noi. Şi uite că am reuşit”.


Olympique Marseille a început drumul spre finala Ligii Europa din turul trei preliminar, în timp ce Atletico Madrid a venit după ce a fost eliminată din grupele Ligii Campionilor.

Marseille a jucat de patru ori până acum în finale ale competiţiilor UEFA, în timp ce Atletico se află la a noua, a cincea în ultimele nouă sezoane.

Olympique Marseille a câştigat o singură finală, cu AC Milan, în Liga Campionilor, în 1993.

Atletico a câştigat trei din cele opt mari finale jucate, prima în 1962, Cupa Cupelor, şi de două ori Liga Europa, în 2010 cu Fulham şi în 2012 cu Athletic Bilbao, la Bucureşti.

„Avem o şansă destul de mică de a câştiga trofeul, dar vom face tot posibilul pentru a realiza acest lucru. Atletico este o echipă care a jucat de două ori finala Ligii Campionilor în ultimii patru ani, iar nu demult câştiga Europa League. Însă jucăm în Franţa şi ne dorim să devenim prima echipă franceză care cucereşte acest trofeu” – Rudi Garcia, antrenor Marseille. 

„Totul este pregătit pentru un mare eveniment. Marseille joacă din ce în ce mai bine şi dispune de un antrenor care are multe calităţi. Francezii au un mijloc şi un atac foarte bune. Dar şi noi vrem trofeul. Ni-l dorim încă din momentul când am fost scoşi din Liga Campionilor. Am tratat mereu cu seriozitate această competiţie şi acum suntem aici” – Rudi Garcia, antrenor Marseille. 


Vorbim despre două echipe cu un important pedigree european. Atletico Madrid a cucerit în două rânduri trofeul, în 2010 şi 2012, ultima dată într-o finală disputată la Bucureşti. De cealaltă parte, Olympique Marseille este câştigătoarea ediţiei inaugurale a UEFA Champions League, în 1993, însă de prea mult timp aşteaptă un nou trofeu european. Echipa a mai disputat două finale europene între timp, dar le-a pierdut pe amândouă.

OLYMPIQUE MARSEILLE – ATLETICO MADRID LIVE VIDEO ONLINE, FINALA EUROPA LEAGUE 2018 STREAMING TELEKOM SPORT: 

Pentru a ajunge aici, OM a avut un drum lung. Nu a strălucit deloc în faza grupelor, terminând pe locul 2 o grupă din care au mai făcut parte Salzburg, Guimaraes şi Konyaspor. În şase meciuri, OM a avut un golaveraj neaşteptat de mic, 4-4, bifând două victorii, două remize şi două eşecuri. În şaisprezecimi a trecut de Braga, în vreme ce în optimi a eliminat-o pe Bilbao. Excelent s-au descurcat francezii şi împotriva lui Leipzig, în sferturi, echipă de care au trecut cu 5-3 la general. Cele mai mari emoţii le-au avut în semifinale cu aceeaşi Red Bull Salzburg, pe care o întâlnise şi în grupe. Câştigătoarea s-a decis abia în reprizele de prelungiri ale returului din Austria.

De cealaltă parte, Atletico plănuia să aibă un parcurs cât mai îndelungat în Liga Campionilor. Totuşi, Simeone şi băieţii săi nu au terminat decât pe trei o grupă cu Roma, Chelsea şi Qarabg, câştigând un singur meci din şase! În Europa League, Atletico s-a dovedit net superioară adversarilor săi: 5-1 cu FC Copenhaga, 8-1 cu Lokomotiv Moscova, 2-1 cu Sporting şi 2-1 cu Arsenal au fost scorurile generale din fazele eliminatorii. În niciun moment, madrilenii nu au simţit pericolul eliminării.

La casele de pariuri, Atletico are o cotă de 1.75 să se impună în timp regulamentar, în vreme ce OM este creditată cu 5.50. Cei care pariază că spaniolii câştigă trofeul beneficiază de cota 1.36. În comparaţie, francezii sunt cotaţi cu 3.60.

La finala de la Lyon, echipa gazdă este considerată Olympique Marseille, după tragerea la sorţi din semifinale.

Trofeul Ligii Europa cântăreşte 15 kilograme, iar 40 de medalii sunt pregătite pentru jucători şi staff.

Înaintea meciului, DJ Ofenbach va susţine un recital.

Ambasadorul finalei este fostul fundaş francez Eric Abidal, născut la Lyon.

Meciul va fi arbitrat de olandezul Bjorn Kuipers, ajutat de compatrioţii săi Sander van Roekel şi Erwin Zeinstra, în timp ce arbitru de rezervă va fi polonezul Szymon Marciniak.

Asistenţi adiţionali au fost desemnaţi Danny Makkelie şi Pol van Boekel.

Rezervă pentru asistenţi va fi olandezul Mario Diks.

Finala Ligii Europa va fi transmisă de Pro TV şi Telekom Sport şi live text pe RomaniaTV.net.