Om de afaceri, REŢINUT într-un dosar de trafic de influenţă privind titluri de proprietate în Zalău

Procurorii DNA Cluj au dispus reținerea omului de afaceri Radu Dan pentru trafic de influență în legătură cu eliberarea unor titluri de proprietate în cazul unor suprafețe din municipiul Zalău. El va fi prezentat, marți, Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind acuzat de două infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată.

20 oct. 2015, 11:18
Om de afaceri, REŢINUT într-un dosar de trafic de influenţă privind titluri de proprietate în Zalău

În perioada 2012 — iulie 2015, Radu Dan a pretins și primit de la o persoană mai multe sume de bani și bunuri imobile (terenuri), lăsând să se înțeleagă că are influență asupra funcționarilor din Primăria Zalău, influență în urma căreia martorului denunțător și fratelui acestuia le-au fost eliberate un număr de patru titluri de proprietate, pentru o suprafață de peste 10 ha teren, potrivit unui comunicat emis de DNA.

„Condiția impusă pentru ajutorul acordat a fost ca cele două persoane beneficiare ale titlurilor de proprietate să îl mandateze pe inculpat prin acte autentice pentru vânzarea ulterioară a acestora. Din banii rezultați, inculpatul Dan Radu a pretins cu titlu general o parte din prețul de vânzare a terenurilor, fără a se stabili un procent care să îi revină, convenind ca pe măsura vânzării să-și rețină o parte din banii încasați”, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în perioada 2013 — 2015, din totalul sumelor înscrise în contractele de vânzare-cumpărare, martorul denunțător și fratele său au primit 22.700 euro, în mai multe tranșe, ce reprezintă un procent de 40% din valoarea declarată, respectiv aproximativ 52.000-53.000 euro (valoare stabilită prin echivalarea prețului în lei înscris în șase contracte de vânzare-cumpărare ce priveau o suprafață totală de 14.973 mp, din municipiul Zalău).

Anchetatorii au reținut că, în cazul unuia dintre contracte, Radu Dan a dobândit prin metoda simulației, prin interpunerea unei persoane apropiate, o suprafață de 8.433 mp (prețul înscris în contract fiind de 120.000 lei).

„În aceeași manieră a procedat inculpatul Dan Radu și în 2011, când, urmare a influenței pretinse, a fost emis pe numele a două persoane un titlu de proprietate ce privea o suprafață totală de 8.684 mp, situată în intravilanul municipiului Zalău. De această dată, inculpatul a pretins un procent de 1% din prețul de vânzare a terenurilor respective. Până în prezent, în acest caz, valoarea terenurilor înstrăinate se ridică la peste 307.884 lei, conform prețurilor înscrise în contractele de vânzare-cumpărare”, mai menționează DNA.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciilor Județene de Informații și Protecție Internă și Anticorupție Cluj și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj Napoca.


loading...
Partenerii noștri