Omagii conducătorului iubit. Este cea mai importantă zi din calendar ce marchează naşterea fondatorului ţării

Zeci de mii de nord-coreeni le-au adus un omagiu, luni, liderilor lor, cu ocazia Zilei Soarelui, care marchează naşterea fondatorului regimului, cea mai importantă zi din calendarul ritual al acestei ţări izolate, afectată de sancţiuni internaţionale, relatează AFP.

15 apr. 2019, 11:47
Omagii conducătorului iubit. Este cea mai importantă zi din calendar ce marchează naşterea fondatorului ţării

Nord-coreenii îi aduc un omagiu, de Ziua Soarelui, la Phenian, lui Kim Ir Sung. Decedat în 1994, Kim Il Sung s-a născut la 15 aprilie 1912. Fiul său Kim Jong Il i-a succedat, după care nepotul său Kim Jong Un a moştenit puterea în 2011.

Nord-coreenii sunt crescuţi încă de la naştere în cultul acestei dinastii, iar toate comemorările referitoare la familia lui Kim sunt, pentru regim, o ocazie să-şi aşeze puterea.

Un flux constant de nord-coreeni venea, de luni dimineaţa, pe dealul Mansu, la Phenian, unde două statui uriaşe ale lui Kim Il Sung şi Kim Joing Il domină capitala, potrivit news.ro.

Batalioane de militari, membri ai unităţilor de muncă, familii, tineri căsătoriţi, turişti – toţi se aliniază în faţa monumentului, după care înaintează şi depun flori. ”Să-i aducem omagiu marelui preşedinte Kim Il Sung şi marelui lider Kim Jong Il”, îndemna un vorbitor pe jumătate ascuns de un munte de flori. Iar toţi se înclină, într-un singur gest, în timp ce militarii salută militar.

Un colonel în retragere, Ra Man Ok, în vârstă de 84 de ani, şi-a şters lacrimile în faţa statuilor, după care a făcut câţiva paşi înapoi şi s-a înclinat din nou, a doua oară.”Vreau să aduc omagiu cu spiritul meu celor doi mari lideri, pentru că sunt prea bătrână pentru a le mulţumi pentru generozitatea lor muncind”, a declarat ea pentru AFP, purtând o uniformă în care a defilat în urmă cu decenii, scrie news.ro.

Această aniversare – care urmează să fie marcată de asemenea printr-un festival al florilor şi un spectacol uriaş de dans – are loc în contextul în care acesta din urmă tocmai şi-a consolidat puterea printr-o remaniere de generaţie în postul larg onorific de preşedinte al Adunării Supreme, care este pe hârtie şeful statului.

Kim Yong Nam, în vârstă de 91 de ani, a fost înlocuit cu Choe Ryong Hae, născut în 1950. Adevărata putere în Coreea de Nord este deţinută de către Kim Jong Un şi membrii familiei sale cei mai apropiaţi – ştiindu-se că bunicul său, în pofida faptului că a decedat în 1994, rămâne în mod oficial preşedinte etern, potrivit news.ro.

Un inginer, Ri Yang Myong, în vârstă de 60 de ani, a venit să o aducă pentru prima oară în faţa statuilor pe fiica sa Ji Ye, în vârstă de cinci ani.”Să venim aici la sărbătorile naţionale este o regulă în familia mea”, a spus el. ”Vreau să fiu sigur că-şi va cultiva loialitatea”.