Omar Hayssam, audiat la DIICOT într-un dosar privind infracţiuni economice VIDEO

Omar Hayssam a fost adus marţi la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru a fi audiat într-un dosar privind săvârşirea unor infracţiuni economice, disjuns din dosarul "Manhattan".

20 aug. 2013, 08:00
Omar Hayssam, audiat la DIICOT într-un dosar privind infracţiuni economice VIDEO

La intrarea în sediul DIICOT, Omar Hayssam nu a făcut nicio declaraţie. El a fost însoţit de un impresionant dispozitiv de securitate, fiind transportat cu duba de la Penitenciarul Mărgineni.

În dosarul „Manhattan”, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, Omar Hayssam a fost trimis în judecată în octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alături de fratele său, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi.

Potrivit DIICOT, cei cinci au constituit un grup infracţional organizat şi au acţionat premeditat şi planificat în vederea nerestituirii creditelor şi trecerii patrimoniilor SC Bucovina Mineral Water şi SC Rio Soft Drinks SA în cadrul altor societăţi din ‘Grupul Manhattan’.

Procurorii susţin că Omar Hayssam şi complicii lui au contractat împrumuturi bancare în numele Bucovina Mineral Water şi Rio Soft Drinks SA, după care au transferat patrimoniile celor două companii (fabrica de sucuri Rio din Timişoara şi fabrica de îmbuteliere ape minerale şi sucuri Bucovina din Vatra Dornei) către alte societăţi reale sau fantomă din „Grupul Manhattan”.

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infracţiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infracţiunea de evaziune fiscală, 17,3 milioane de lei pentru infracţiunea de spălare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instanţele din România în patru dosare: 20 de ani de închisoare pentru răpirea jurnaliştilor în Irak, 16 ani de închisoare în dosarul „Volvo Truck”, 3 ani de închisoare în dosarul „Foresta Nehoiu”, 2 ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierei. Primele trei condamnări sunt definitive.

El a reuşit să fugă din România în anul 2006, fiind adus în ţară pe 19 iulie anul acesta.