Omar Hayssam îi dă dreptate lui Băsescu: „Tot ce a spus e lucid, plauzibil şi cu sens”

Omar Hayssam, aflat în închisoare, îi dă dreptate lui Traian Băsescu în problema refugiaţilor. Într-un mesaj postat pe Facebook, prin intermediul echipei de apărare, Hayssam spune că tot ce a spus fostul președinte legat de refugiaţi i se pare "lucid, plauzibil și cu sens, chiar dacă îngrijorător". 

10 sept. 2015, 05:51
Omar Hayssam îi dă dreptate lui Băsescu: „Tot ce a spus e lucid, plauzibil şi cu sens”

Omar Hayssam a scris, pe reţeaua de socializare, că dintre toţi oficialii români, singurul care a avut o opinie pertinentă în chestiunea refugiaţilor pe care ar trebui să îi primească România este fostul preşedinte Traian Băsescu.

„Trecând în revistă mai toată media românească, am văzut că numai domnul Basescu, dintre oficiali (sau, mă rog, dintre persoanele cu autoritate), a avut curajul de a expune clar realitatea îngrijorătoare si potențialul alarmant al crizei refugiaților. Într-un discurs atât de bun cum nu mai auzisem de mult si cu un cinism pentru care s-a simtit dator să se scuze, deși în opinia mea nu trebuia.

E adevărat, oamenilor le displace să li se spună lucruri care nu le convin și îți sorb fiecare cuvânt atunci când le dai vești liniștitoare. Când doctorul îți spune că o să te faci bine, îl crezi. Când îți spune c-o să mori, îl înjuri, îl faci incompetent și dai fuga la escroci și vindecători.

Tot ce a spus fostul președinte mi se pare lucid, plauzibil și cu sens, chiar dacă îngrijorător. Ar trebui scuzați însă mai degrabă cei care au bagatelizat chestiunea, au minimalizat riscurile și au trecut cu vederea o primejdie reala.

Trebuie să ai destulă minte încât să recunoști adevarurile care nu-ți convin și destulă putere ca să dai dreptate celor care spun altceva decât ți-ai dori. Iar treaba cu inima de piatră a conducătorului… inima de piatră are și chirurgul care fără milă și fără compasiune exagerată salvează vieți, chiar dacă mai sacrifică din când în când câte o mână sau câte un picior.

Între timp, la nivel international, dincolo de cearta prostească și adeseori sterilă și nocivă prin sterilitatea ei, s-au ridicat câteva voci de bun simț care spun că decât să cheltuiască pentru a gestiona criza refugiaților, lumea ar face mai bine să cheltuiasca pentru a înlătura cauzele acestei crize, în special absurda situație din Siria”, scrie Hayssam.

Citeşte şi TRAIAN BĂSESCU: Suntem în faţa celui de-al doilea RISC ca magnitudine de la al doilea RĂZBOI MONDIAL încoace

Acesta mai susţine că este „compasiv cu refugiații goniți din țara lor de amenințări reale”, dar „în marea masă de transfugi există și o pondere însemnată a oamenilor fără căpătâi care încearcă să paraziteze programe umanitare și resurse alocate generos de unele țări europene bogate”.

„Trăim vremuri paradoxale când guvernele unor țări alocă sume mai mari pentru ocrotirea străinilor, uneori fără discernământ, decât cele necesare protecției propriilor cetățeni.

Cât privește pericolul terorist, acesta e real. Vor veni în spațiul european mii de oameni periculoși, foarte greu de depistat în masa amorfă a concetățenilor lor. Cu nume asemănătoare sau identice cu ale altora, nume comune în țările arabe, cu acte fără elemente de siguranță deosebite, fără a se evidenția, fără să le fie cunoscută înfățișarea, teroriștii pot lesne trece drept niște imigranți oarecare.

Fiecare act al lor poate genera situații de o gravitate excepțională și poate crește exponențial șovinismul, rasismul, islamofobia, care pot conduce la rândul lor la periculoase tensiuni în rândul populației locale. Această mare migrație modernă nu poate aduce nimic bun și e mai bine să ne speriem din vreme, să conștientizăm pericolul și să luăm măsuri”, mai spune Hayssam. 

Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele „Volvo”, „Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în ţară, după şapte ani de la fuga sa din România.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

Ulerior, în iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spune că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad. El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreuă cu soţia, iar în aceeaşi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor.